Les relacions entre els socis independentistes

Junts rebaixa el to cap a ERC sobre els Pressupostos

  • S’atribueix el mèrit dels comptes, minimitza el pacte amb els comuns i evita reiterar els atacs a Aragonès

  • Reclama una reunió, sense data, per avaluar la ruptura del bloc independentista i demana de nou unitat a Madrid

Elsa Artadi

Elsa Artadi / RG7_EXTERNAS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya (JxCat) rebaixa el to. Després d’una setmana de (noves) turbulències en la coalició de Govern arran del pacte pressupostari amb els comuns, que va motivar un fort enuig de JxCat, avui la portaveu d’aquesta formació, Elsa Artadi, ha tret pit per l’aprovació dels Pressupostos, ha minimitzat l’impacte dels comuns en els comptes i ha evitat referències contundents respecte al president Aragonès i ha evitat posar data a la reunió urgent que va reclamar amb el president.

Artadi ha assegurat que el que aportaran els comuns són un 0,0005% respecte al pressupost total i que el preu pagat a la formació progressista és el recolzament d’ERC a Ada Colau en els pressupostos de Barcelona. Per això, la portaveu de Junts considera que el text pressupostari és el que ha dissenyat el conseller de Junts, Jaume Giró, titular d’Economia. La portaveu ha detallat que, de la mà d’Esquerra, s’hi introduiran les esmenes que permeten el pacte amb els comuns, però ha volgut minimitzar l’impacte d’aquests canvis, que ha descrit com a «quatre retocs».

Autocrítica i majories

La portaveu sí que ha reiterat que Aragonès s’hauria d’haver esforçat més a l’hora d’intentar un acord amb la CUP. Amb tot, Artadi ha descarregat la responsabilitat en els anticapitalistes. Ha reclamat una reunió a tres bandes, sense data encara, per analitzar què falla en la relació entre els tres socis independentistes: «Vam començar la legislatura parlant del 52% independentista, no estem sent capaços de materialitzar-lo entre els tres, perquè uns s’esborren, d’altres ràpidament buscaran altres socis, nosaltres perquè segurament no hem fet bé la tasca; entre els tres tenim l’obligació de refer-lo».

Notícies relacionades

Quant al que no s’està complint de l’acord de legislatura entre sobiranistes, Artadi ha citat la falta de coordinació entre els tres grups al Congrés dels Diputats. «La força de l’independentisme a Madrid és anar units», ha insistit. «Hem d’analitzar les implicacions [del pacte amb els comuns] per a la legislatura», una vegada constatada de nou la ruptura de la majoria del 52%.

Preguntes a Pedro Sánchez sobre Puigdemont

D’altra banda, la portaveu del partit independentista s’ha felicitat pèr la decisió del Tribunal General de la UE respecte a la immunitat parlamentària de l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí perquè representa avalar el fet que no estan vigents sobre cap d’ells les euroordres del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Artadi ha interpel·lat directament el president del Govern central, Pedro Sánchez: «¿Pensa fer com Polonia?¿Se arriscarà a tenir sancions d’organismes europeus? ¿S’arriscarà i posarà en risc els fons europeus per no acatar les sentències i decisions que venen d’Europa? ¿Seguirà desobeint, al marge de la justícia europea? ¿O farà un gir tot i que no sigui per voluntat?».