Negociacions encallades

Díaz se cita amb Torrent per atraure ERC al ‘sí’ a la reforma laboral

  • La vicepresidenta segona viatja a Barcelona i fa front comú amb els sindicats per pressionar els republicans

Díaz se cita amb Torrent per atraure ERC al ‘sí’ a la reforma laboral

Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, es va citar aquest dimecres a la nit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, per mirar d’aconseguir el suport d’ERC a la reforma laboral. Així ho va avançar ‘Eldiario.es’ i ho va poder confirmar EL PERIÓDICO de fonts dels dos equips. La vicepresidenta segona ha viatjat a Barcelona per escenificar un front comú amb els sindicats i pressionar els republicans perquè acabin acceptant la tramitació de la reforma al Congrés. La trobada que es va celebrar aquest dimecres a la nit a Barcelona té com a finalitat «intercanviar opinions» i no negociar pròpiament els continguts d’un potencial acord, tal com insisteixen des de l’equip del dirigent republicà.

Díaz va desembarcar aquest dimecres a Barcelona per publicitar les bondats de la reforma laboral pactada amb patronal i sindicats i traslladar als republicans la pressió de tombar o no la norma. «Aquí tots sabem que no ha vingut a veure’ns a nosaltres», deia fent broma un sindicalista durant una de les visites que la vicepresidenta segona va fer a les seus de CCOO i UGT de Catalunya. Finalment i malgrat que públicament la trobada no figurava a l’agenda, Díaz es va citar amb Torrent per mirar d’atraure els republicans a una reforma que han insistit a qualificar d’«insuficient» i que «no és la que Catalunya necessita».

«Això no és una cosa lleugera, és una cosa molt seriosa que millora la vida de les persones. Dels treballadors gallecs, dels bascos, dels catalans. És un acord de país [...] Si algú hi vota en contra ho ha d’explicar», ha declarat Díaz aquesta tarda a la seu de CCOO. Les centrals, que durant nou mesos han estat negociant amb la patronal i s’han deixat diverses reivindicacions a l’aigüera per arribar a un acord, han contribuït a intentar arrossegar ERC al ‘sí’. «[Votar ‘no’ a la reforma] no és un tret al peu, és un tret al cap», va dir el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. «Volem que el recolzi la majoria de la investidura», va declarar prèviament el líder de la UGT, Camil Ros.

Notícies relacionades

ERC ha posat sobre de la taula una sèrie de reivindicacions que introduirien modificacions de pes en el pactat amb la patronal i sindicats. Els republicans demanen recuperar les indemnitzacions per acomiadament prèvies a la reforma de Rajoy, els salaris de tramitació o l’autorització administrativa dels acomiadaments col·lectius, així com reforçar la prevalença dels convenis autonòmics sobre els estatals. Elements rebutjats tots per la patronal i que podrien provocar que els empresaris es despengessin de l’acord.

Els contactes entre l’equip de Díaz i els republicans s’han succeït durant les últimes setmanes, tot i que amb menor intensitat de la que voldria ERC, segons públicament han anat reiterant. La líder d’Unides Podem maniobra per lligar una majoria al Congrés i que no passi per partits de la dreta, com C’s –que ja ha ofert públicament els seus vots a tramitar un text sense modificacions– o el PDECat. I en aquesta aritmètica ERC hi juga un paper central. Díaz ja va sopar amb el president Pere Aragonès el 12 de gener aprofitant un desplaçament a Madrid. I aquest dimecres la trobada ha sigut amb l’homòleg a la Generalitat de Díaz, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.