Sense unanimitat

El CGPJ aprova dividit el seu informe definitiu sobre la llei de vivenda, que avisa de vulneració de competències

Avisa que s’han vulnerat competències i exigeix canvis en el projecte per intervenir en el mercat del lloguer

El CGPJ aprova dividit el seu informe definitiu sobre la llei de vivenda, que avisa de vulneració de competències
1
Es llegeix en minuts

No hi ha hagut sorpreses. Segons l’esperat, el Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat amb el recolzament d’una majoria de 15 dels seus 21 locals el dictamen sobre la llei de vivenda del Govern que adverteix que els plans del Govern de coalició vulneren el repartiment constitucional de competències en aquesta matèria. Els sis vocals discrepants, que van ser els mateixos que es mostraven favorables a un informe més complaent amb l’avantprojecte, presentaran un vot particular segons fonts consultades per ‘El Periódico de España’.

En termes molt durs, el text arriba a afirmar que els plans de l’Executiu, que inclouen certa intervenció en el mercat del lloguer en les denominades ‘zones tensades’, poden causar inseguretat jurídica a l’‘expropiar’ competències de les comunitats autònomes

Sobre la contenció de preus, critica el seu abast limitat i com són de «farragoses» les normes proposades, i afegeix que, «nascut per combatre els efectes de la pandèmia, el seu manteniment quan hagi decaigut aquesta, potser no resulti adequada». I és més, el text afirma que «la càrrega patrimonial» que comporten dues de les disposicions finals de l’avantprojecte –la Primera i la Cinquena– no s’afronta per les Administracions Públiques sinó pels llogaters privats no compensats suficientment amb els incentius fiscals».

Notícies relacionades

El text, de 59 pàgines incideix en el fet que l’«expropiació de la regulació autonòmica pel legislador estatal generarà, sens dubte, una situació de gran inseguretat jurídica al resultar certament difícil determinar quina norma haurà d’aplicar-se, l’estatal o l’autonòmica, quan no concordin completament entre si». Com a exemple d’aquesta superposició de competències, el text cita la creació d’un nou Registre de contractes de lloguers.

El text ha sigut elaborat pels consellers Enrique Lucas i José Antonio Ballestero –designats a proposta del PNB i el PP– després que el 14 de gener passat la mateixa majoria tombés una primera versió feta pel també vocal i exdiputat socialista Álvaro Cuesta, que validava el projecte en termes generals.