Terrorisme

L’etarra Iñaki de Rentería declararà pel crim de Gregorio Ordóñez

Acudirà a l’Audiència Nacional «per la seva presumpta responsabilitat en la presa de decisió d’assassinar» el regidor del PP el 1995

L’etarra Iñaki de Rentería declararà pel crim de Gregorio Ordóñez
1
Es llegeix en minuts

El jutge de l’Audiència Nacional Alejandro Abascal ha citat a declarar el pròxim 24 de febrer l’excap d’ETA Ignacio Miguel Gracia Arregui, Iñaki de Rentería, per la seva presumpta responsabilitat en la presa de decisió d’assassinar el regidor del PP Gregorio Ordóñez el gener de 1995 a Sant Sebastià.

Ho fa després que diversos agents de la Guàrdia Civil es ratifiquessin fa unes setmanes en l’informe d’intel·ligència que va donar peu a la reobertura d’aquesta causa el 2015, que també s’adreça contra quatre exdirigents més d’ETA: Mikel Albisu Iriarte, Antza; José Javier Arizcuren Ruiz, Kantauri; Julián Achurra Egurola, Pototo; i Juan Luis Aguirre Lete, Insuntza.

Després de la declaració d’Antza el passat mes de desembre, en la qual es va desvincular del crim, el pròxim 24 de febrer serà el torn d’Iñaki de Rentería, que compareixerà en qualitat d’investigat per un delicte d’assassinat terrorista, a través de videoconferència, des dels jutjats de Sant Sebastià.

Ho farà, diu el jutge en la interlocutòria dictada aquest dimecres, «per la seva presumpta responsabilitat en la presa de decisió d’assassinar el senyor Gregorio Ordóñez», com a «integrant del comitè executiu d’ETA entre mitjans de 1992, després de Bidart, i la seva detenció el 15 de setembre del 2000, com a responsable dels aparells militar i logístic».

Gracia Arregui, que «temporalment formava part de la direcció terrorista en les dates en què van assassinar el senyor Ordóñez», s’ha mantingut voluntàriament al país durant més de 45 dies des que va ser expulsat de França, de manera que, segons la Llei d’Extradició Passiva, la seva declaració pot practicar-se sense necessitat de sol·licitar una ampliació de l’entrega a les autoritats gal·les.

No és el cas dels altres tres exdirigents de la banda terrorista –actualment a la presó–, que es van acollir al principi d’especialitat i els quals França no va acordar entregar per aquests fets.

Notícies relacionades

En aquest cas, el jutge acorda esperar a conèixer «l’estat de tramitació de les ordres europees d’entrega lliurades contra Arizcuren Ruiz, Achurra Egurola i Aguirre Lete» per poder interrogar-los.

En la interlocutòria en la qual el magistrat estima «idònia i pertinent» la declaració de Gracia Arregui, també acorda prorrogar la investigació sis mesos més, sense perjudici que pugui tornar a fer-ho quan venci aquesta data, el 29 de juliol.