La projecció de la Generalitat

El Govern aprova un pla per consolidar i professionalitzar les ‘ambaixades’ catalanes a l’exterior

L’Executiu no descarta obrir noves delegacions una vegada es reforcin les 21 que estan en funcionament

El Govern impulsa una llei perquè els directius públics siguin elegits per meritocràcia i no per adscripció política

El president de la Generalitat, Salvador Illa, presidiendo la reunión del Executiu de este martes

El president de la Generalitat, Salvador Illa, presidiendo la reunión del Executiu de este martes / Arnau Carbonell / Govern

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC es va comprometre amb ERC en el pacte d’investidura de Salvador Illaa mantenir la conselleria d’Acció Exterior i reforçar les delegacions que té la Generalitat més enllà de les seves fronteres, malgrat haver-ne criticat l’obertura d’algunes durant la seva etapa a l’oposició. El president, però, considera que s’ha de posar ordre en aquestes 21 ‘ambaixades’ perquè cada una té unes circumstàncies diferents, tant a nivell de personal i de recursos com d’activitat. Responent a aquesta convicció, el Govern ha aprovat aquest dimarts un pla per consolidar, però també per professionalitzar, el funcionament d’aquesta xarxa de delegacions, a més de deixar la porta oberta a ampliar-la.

Segons l’anàlisi que fa el Govern, hi ha tres necessitats prioritàries: vetllar per una coherència jurídica i pressupostària, millorar la coordinació institucional i aconseguir una gestió més harmonitzada dels recursos humans. El pla aprovat té per objectiu establir un nou marc de gestió de les delegacions basat en la uniformització i professionalització del seu funcionament, principis que consideren imprescindible perquè aquests organismes responguin «de manera efectiva» a les prioritats de l’acció exterior del Govern i siguin capaços de «donar resposta als reptes globals».

Així doncs, es defineixen vuit àrees d’intervenció, que passen per garantir un marc jurídic i pressupostari que permeti cohesionar la xarxa de delegacions amb criteris d’uniformitat abans del nomenament dels seus responsables, millorar la coordinació amb el Govern i promoure les relacions amb altres ens a l’exterior. També revisar els àmbits competencials i geogràfics de cada ‘ambaixada’, sistematitzar la gestió dels recursos humans i que els seus treballadors siguin considerats empleats públics, avançar en la capacitació del personal, potenciar la transparència i rendiment de comptes i millorar l’estratègia de comunicació per aconseguir un impacte divulgatiu més gran de l’acció exterior de la Generalitat.

Notícies relacionades

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha definit com a «claus» les delegacions a l’exterior per captar noves oportunitats i inversions i ha recordat que el president Illa està fent un esforç per augmentar la presència de Catalunya tant en l’àmbit europeu com l’internacional. Sense anar més lluny, aquest dijous viatjarà a la Xina i el mes de maig passat va visitar el Japó i Corea del Sud, des d'on va anunciar un pla per consolidar Catalunya coma "soci fiable" d'Àsia. La també consellera ha assegurat que «no es descarten» futures obertures de noves delegacions.

Cooperació per al desenvolupament

A més del camí per consolidar les delegacions, el Govern també ha aprovat aquest dimarts el pla anual de cooperació per al desenvolupament del 2025, en el qual reafirma el seu compromís amb la fita d’arribar a destinar el 2030 el 0,7 % dels ingressos corrents no condicionats a aquesta matèria. Alguns dels desafiaments en què identifica que cal destinar més esforços de solidaritat impliquen donar resposta a la crisi d’ordre internacional i la democràcia, la proliferació de crisis humanitàries, i l’auge dels moviments contraris als drets humans. També hi afegeix les dificultats per finançar la cooperació, les retallades en l’ajuda oficial al desenvolupament i l’erosió del sistema internacional d’ajuda, especialment després que els Estats Units s’hagin despenjat d’aquesta cooperació.