Tribunals

L’Audiència Nacional confirma el tancament de la revista de Sortu per enaltir presos d’ETA

La resolució explica que s’ha desenvolupat una activitat tendent a organitzar de manera sistemàtica els actes d’homenatge als presos valent-se de la pàgina web kalerakalera i entén que ha sigut un instrument d’enaltiment al terrorisme

L’Audiència Nacional confirma el tancament de la revista de Sortu per enaltir presos d’ETA
2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional ha confirmat la decisió del Jutjat Central d’Instrucció número 6 d’ordenar el tancament de la revista de Sortu per enaltir presos d’ETA, editada per la comissió a favor dels presos d’ETA de Sortu, i de la pàgina web www.Kalerakalera.eus a l’entendre que són un instrument d’enaltiment del terrorisme.

Així ho acorda aquest tribunal en dues interlocutòries que desestimen els recursos presentats entre altres pels membres de l’esmentada comissió Oihana Garmendia Marín i l’exetarra José Antonio López Ruiz, Kubati.

La resolució recorda que «totes les qüestions des del 2016 relatives al col·lectiu de presos que abans havien sigut desenvolupades per ETA a través de les seves gestores Proamnistia van passar a ser competència de Sortu».

Afegeix que en la seva condició de membres de la comissió de presos de Sortu, José Antonio López Ruiz i Oihana Garmendia Marín han desenvolupat una activitat tendent a organitzar de manera sistemàtica els actes d’homenatge als presos valent-se de la pàgina web kalerakalera i de moviments socials i associacions.

A més explica que la comissió a favor dels presos d’ETA de Sortu editava la revista Kalerainfo, «que es feia ressò de tots els ongi etorris (benvingudes) i actes d’homenatge celebrats».

Així mateix la pàgina kalerakalera redirecciona a les de Sortu, el sindicat LAB i l’organització juvenil ERNAI.

Petició de la Fiscalia

Per a la Sala la mesura de tancament adoptada pel Jutjat és adequada a l’haver-hi indicis reveladors de la finalitat buscada amb l’ús de la revista i de la pàgina web referides.

La decisió del Jutjat es va produir després d’una petició de la Fiscalia, que va reclamar la clausura temporal de les dues publicacions a l’entendre que en les mateixes s’enaltia el terrorisme d’ETA.

Tant la Fiscalia com l’Associació Víctima del Terrorisme, l’Associació Dignitat i Justícia i el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme van demanar a l’Audiència la desestimació dels recursos i la confirmació de les interlocutòries del Jutjat.

Notícies relacionades

El Jutjat va invocar un informe realitzat pel servei d’atenció psicològica de l’Associació Víctimes del Terrorisme que conclou que «aquests actes generen un impacte en les víctimes, sentiment d’injustícia i humiliació amb una intensitat molt elevada i al sentiment d’abandonament per part de les administracions públiques per falta de recolzament».

Igualment es va recolzar en la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU del 2005 que condemna la incitació a la comissió d’actes de terrorisme repudiant els intents de justificació i glorificació.