Llop del castellà a les escoles: «Les sentències es compleixen»

La ministra de Justícia evita precisar si l’Advocacia de l’Estat sol·licitarà l’execució de la resolució judicial

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Som en un Estat de Dret i les sentències es compleixen», va assegurar aquest dilluns a Barcelona la ministra de Justícia, Pilar Llop, sobre la sentència que obliga a impartir el 25% de classes en castellà a les escoles catalanes. No obstant, va evitar pronunciar-se sobre la postura que l’Advocacia de l’Estat, que depèn del ministeri, adoptarà i si sol·licitarà o no al tribunal l’execució de la sentència. L’Advocacia de l’Estat és l’única part que està compareguda en el procés i pot exigir que es compleixi la resolució. Divendres passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat a la Generalitat dos mesos perquè ho faci.

«No puc aventurar cap escenari per a un assumpte que no sabem què passarà, ni si la Generalitat ha presentat o no al·legacions», va precisar, per després afegir que el Govern espanyol està «compromès amb les llengües oficials» i que l’idioma «no pot entendre’s com un instrument per enfrontar, sinó de cultura del país». La seva homòloga de Justícia, Lourdes Ciuró, amb la qual Llop s’ha reunit aquest matí, va replicar que el model d’immersió lingüística a Catalunya és d’«èxit» i no de «percentatges», alhora que va rebutjar de manera taxativa la judicialització d’aquesta matèria. Malgrat la insistència dels periodistes, la ministra no ha volgut aclarir què passarà en un futur amb el procés judicial i, fins i tot, va afirmar que és una decisió que prendrà l’Advocacia de l’Estat.

Aposta pel diàleg i la sedició

Notícies relacionades

La ministra va recordar que el Govern de Pedro Sánchez aposta per «el diàleg» i que Catalunya «n’és un agent fonamental», recordant que alguns assumptes s’han d’encarrilar a través de la política. La consellera li va recordar que és necessària la reforma del Codi Penal sobre els delictes de rebel·lió i sedició perquè es «desjudicialitzi el conflicte de Catalunya». Llop va concretar que s’hi està treballant en el ministeri a nivell intern.

La ministra i la consellera s’han reunit a Barcelona per desencallar alguns dels temes pendents, com la devolució a Catalunya de les taxes judicials que es cobren i que no es reverteixen, així com el desfasament entre la inversió realitzada als jutjats catalans d’1,2 milions (hi ha una diferència i els diners que remet l’Executiu espanyol per a aquestes partides i el traspàs pendent de competències, com el de personal judicial). Llop i Ciurò van remarcar que ha sigut un primer contacte i que continuaran parlant per intentar arribar a acords.