Cas Villarejo

La mà dreta de Villarejo declara avui a l’Audiència Nacional

Anticorrupció sol·licita 102 anys de presó per a Rafael Redondo per col·laborar amb l’excomissari

La mà dreta de Villarejo declara avui a l’Audiència Nacional
2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional reprèn aquest dilluns el judici a l’excomissari José Manuel Villarejo per tres presumptes treballs d’espionatge sobre els quals aquesta setmana parlarà un dels seus màxims «col·laboradors», Rafael Redondo, membre, com ell, del Grup Cenyt, que la Fiscalia qualifica d’«organització criminal».

Després d’una setmana sense sessions de judici, el tribunal continua des d’aquest dilluns amb els interrogatoris als acusats i un d’ells serà Redondo, per a qui Anticorrupció sol·licita 102 anys de presó per col·laborar amb Villarejo en els tres projectes d’espionatge que se li atribueixen: Iron, Land i Pintor.

A més d’ell falten per declarar tres acusats més de participar en l’últim d’aquests projectes, entre ells Juan Manuel León, a qui la Sala va ordenar detenir per posar-lo a disposició del tribunal «a tot estirar» aquest dilluns al no haver assistit a cap sessió del judici, de manera que la seva presència s’espera en aquesta jornada.

S’hi uneix el subinspector de Policia Javier Fernández, que treballava a la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) i a qui Anticorrupció acusa de facilitar dades sensibles de tercers a l’empresa de Villarejo, tot i que no li consta que rebés remuneració.

D’entre els acusats que queden per declarar, Redondo és el que s’enfronta a una petició de condemna més elevada, ja que la Fiscalia el situa en «múltiples» reunions sobre els projectes d’espionatge i li atribueix un paper determinant en el seu desenvolupament, com haver facilitat als clients informació confidencial com dades bancàries de les persones presumptament espiades.

També està acusat de fraccionar les factures i dotar-les d’aparent legalitat i, segons la tesi del fiscal, es va encarregar també de cobrar els xecs i efectuar els ingressos en el compte del grup empresarial de Villarejo. Els pagaments, segons la Fiscalia, es van fer «de manera opaca» en els termes pactats amb els acusats, «encarregant-se’n» materialment Redondo.

Assenyalat com a soci de Villarejo, el seu advocat va intentar desmuntar aquesta «etiqueta» des del primer dia, en què ja va deixar caure que el que realment buscava la Policia en els primers registres eren les gravacions de Villarejo i que l’origen de la causa no hauria sigut més que una excusa per a això.

Ara Redondo haurà de donar la seva versió sobre la teoria aportada per Villarejo al llarg de la seva extensa declaració, que es va allargar cinc dies, en les quals es va presentar com un agent d’intel·ligència que havia treballat durant anys amb el permís dels diferents governs utilitzant les seves empreses com a «cobertura» per als diferents encàrrecs que li feien.

Notícies relacionades

Va negar haver accedit a dades confidencials de cap client ni haver-se servit per a això dels seus contactes en la Policia, i va indicar que els beneficis de les seves empreses es reinvertien «en l’estructura empresarial al servei de l’Estat».

Després de la declaració dels acusats, el tribunal posarà rumb a la fase testifical, en la qual hauran de desfilar nombrosos agents policials, entre ells els que van elaborar els informes de la causa que Villarejo rebutja reconèixer.