Diàleg al Círculo Ecuestre

Carmen Calvo i Duran i Lleida coincideixen en els atacs a Podem i el sobiranisme

  • L’exvicepresidenta eleva les crítiques al soci del PSOE al Govern i veu debilitat l’independentisme

  • L’expolític democristià es pregunta per què els socialistes i el PP no arriben a més acords

Carmen Calvo i Duran i Lleida coincideixen en els atacs a Podem i el sobiranisme

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Citats en el conservador Círculo Ecuestre de Barcelona, l’exvicepresidenta del Govern central Carmen Calvo i l’històric líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, han mostrat una gran sintonia política a l’hora de repassar de forma crítica tant Unides Podem –que han comparat amb l’extrema dreta de Vox–, de plantejar la necessitat d’acords PP-PSOE i d’oferir una visió al seu judici optimista sobre la falta de futur de les reivindicacions independentistes.

Moderats per Joan Tapia, president del comitè editorial d’EL PERIÓDICO, tots dos han coincidit parcialment en el seu pronòstic sobre el sobiranisme. Calvo ha sigut claríssima al contradir el ministre dels comuns Joan Subirats, que recentment ha advocat per «algun tipus de votació» entre els catalans sobre la qüestió territorial. «‘Alguna cosa’ no. Es vota un acord dins del marge constitucional i legal que li permeti a aquest país tirar endavant. Perquè si dius que s’haurà de votar, sembla que els catalans no han votat», ha dit l’exvicepresidenta del Govern. Calvo insisteix que ni l’autodeterminació ni l’amnistia són possibles i defensa la posició del PSOE respecte al 155 «quirúrgic» del 2017.

És més, confia que, en forma de «gota malaia», les vies independentistes remetin. I li ha llançat un dard enverinat al president, Pere Aragonès, d’ERC: «El dia a dia va col·locant moltes peces que poden ser espinoses fins i tot per al president, que ha de dir aquestes coses [autodeterminació i amnistia], però està governant cada dia Catalunya, quan per a ERC era un somni la presidència de la Generalitat».

Contra el ‘mètode Rajoy’

Duran tampoc ha escatimat en dards al sobiranisme, a TV-3 i al que diuen en privat els independentistes sobre la viabilitat de l’autodeterminació, però ha afegit, en relació amb l’Estat: «¿Quina proposta es fa? Sembla que guanyem temps, que practiquem el ‘mètode Rajoy’. Aquesta proposta encaixable a la Constitució perquè sigui sotmesa a la ciutadania s’haurà de posar a sobre de la taula».

Notícies relacionades

En dues qüestions més han coincidit tots dos: en la crítica oberta a Unides Podem i en la defensa de la democràcia espanyola. Calvo ha carregat tant contra l’extrema dreta com contra «els qui creuen que la democràcia va néixer quan es van incorporar a la política» i ha comparat Pablo Iglesias amb Albert Rivera, exlíder de Ciutadans: «Els dos grans paladins [contra el bipartidisme] són a casa seva, un de forma discreta i l’altre no».

Asseure Sánchez amb Casado

Seguint amb aquest relat, tant l’exvicepresidenta com l’exlíder d’Unió han qüestionat la idea dels cordons sanitaris contra Vox. «El que hem de fer és procurar que [Vox] no trepitgin els governs i que no els admetem en determinades polèmiques», ha apuntat la dirigent socialista. «No es tracta de si Pedro Sánchez s’ha d’asseure amb [Santiago] Abascal. La pregunta és per què no s’asseuen Sánchez i [Pablo] Casado [líder del PP]. Aquest és el nostre problema», segons Duran. «Clar, clar», ha assentit Calvo.