Tensió en el constitucionalisme

Valents erosiona les files de Cs i PPC per consolidar la seva marca

  • Maror a les files populars per la inacció de la cúpula davant els fitxatges de Parera, que exerceix com a diputada independent

  • Els taronges acusen els hereus de Valls de construir el seu projecte sobre la base del transfuguisme

jregue48699312 barcelona 19 06 2019 pol tica  rueda de prensa de manuel val190621191601

jregue48699312 barcelona 19 06 2019 pol tica rueda de prensa de manuel val190621191601 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El rebateig de la formació que va mirar de convertir, sense èxit, Manuel Valls en alcalde de Barcelona burxa en la debacle de Ciutadans i tensa el PP català. L’estratègia d’Eva Parera, ara líder de Valents i diputada independent pels populars, passa per nodrir-se d’exdiputats i càrrecs del partit amb el qual va trencar just després de presentar-se a les eleccions municipals amb els taronges i obrir les portes a tot aquell que estigui desencisat amb el PP. El divorci anunciat entre Valls i Cs després d’una campanya protagonitzada per xocs interns incessants entre els fitxatges de l’ex primer ministre francès i la direcció taronja a compte de les aliances autonòmiques amb l’extrema dreta, es converteix ara en una OPA hostil que, almenys de moment, complica l’absorció per part del PP a Catalunya.

Amb els taronges davant l’abisme, conscients que les pròximes conteses electorals poden fer-los perillar encara més, Valents competeix amb el PPC en el mercat de fitxatges. Uns aliats perillosos per a bona part de les bases populars que veuen amb estupor com una diputada de la seva pròpia llista prepara una ofensiva electoral contra ells amb el recolzament de l’exdiputat del PPC, Joan López Alegre. Des de Valents insisteixen que Parera hi va accedir amb condicions, la més rellevant: poder seguir endavant amb el seu propi projecte municipal, per la qual cosa se sacsegen les crítiques.

La cúpula del PP intenta calmar la polèmica amb els que aixequen la veu en les reunions internes i defensa que es presentaran amb les seves pròpies sigles a les municipals de l’any vinent. Però diverses fonts del partit no amaguen la seva sorpresa i malestar pel fet que no es prenguin mesures ‘disciplinàries’, o almenys s’intenti frenar Parera, mentre asseguren desconèixer quin és el pla i a quina estratègia respon aquest «deixar fer» malgrat haver-ho requerit als òrgans interns del partit. Inquireixen que la diputada ja va ser vista amb recels per bona part de la militància pel seu passat an CDC, a Units per Avançar i com a fundadora de Lliga Democràtica, «i ara, a sobre, fitxa gent del PP per al seu propi partit», retreuen.

A les files taronges creix el ressentiment pels seus últims fitxatges, mentre Valents assegura que té al tinter noves incorporacions, fins i tot de càrrecs electes de Cs. Fonts de la formació que lidera Inés Arrimadas critiquen que s’ungeixin com a «salvadors del constitucionalisme» quan «capten trànsfugues». «Diuen que volen unir el constitucionalisme i l’únic que fan és dividir-nos encara més», retreuen d’acord amb veus del PP català. Per cosir el partit i contenir possibles baixes, Cs va impulsar una trobada amb càrrecs electes a Barcelona en la qual van mirar d’«aixecar l’ànim» a les seves files.

Notícies relacionades

No obstant, al cap de pocs dies, tot el grup municipal a Sitges va passar en bloc a Valents, sent els últims fitxatges d’una llista de noves incorporacions entre les quals destaquen Jorge Soler i Jean Castel, exdiputats de Cs amb agenda per arrossegar simpatitzants o militants taronges a Lleida i Girona, al ser en el passat líders territorials i ocupar ara aquest mateix llocs sota les sigles de Parera. Les últimes, això sí, surten del seu propi entorn polític construït amb Valls, i és que aquest dilluns a la tarda el partit anunciarà la incorporació de dos regidors de Centrats a La Pobla de Montornès, a Tarragona, així com d’uns 80 simpatitzants de la província, segons fonts del partit.

Aquestes noves cares se sumen a la incorporació del periodista Joan Castelló –que va exercir diversos càrrecs de comunicació amb els populars–, la dirigent del Centre Lliure Art i Cultura (CLAC), Pau Añó, que va ser candidata del PP per Barcelona; l’expresident de l’entitat estudiantil S’ha Acabat, Yeray Mellado, i la que fos regidora de Cs, Marilén Barceló, que també es va mudar amb Parera, tot i que exerceix com a regidora no adscrita en el consistori barceloní. L’absorció de bona part de càrrecs de Cs es dona per feta a Valents, però van amb peus de plom amb el fitxatge de membres del PPC per no fer saltar pels aires la seva aliança al Parlament.