Ucraïna-Rússia

El Govern de coalició pateix una nova fricció pel recolzament d’Espanya a l’OTAN

  • Unides Podem recupera el ‘No a la guerra’ en vista del conflicte entre Rússia i Ucraïna i titlla de «greu error» la decisió d’enviar-hi tropes

  • Albares els recorda que és el mateix Sánchez qui fixa la política exterior del país i el PP assegura que recolzarà l’Executiu mentre n’estigui informat

El Govern de coalició pateix una nova fricció pel recolzament d’Espanya a l’OTAN

Ricardo Rubio / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

‘No a la guerra’. Unides Podem ha recuperat el lema que va clamar gran part del món el 2003 en vista de la invasió de l’Iraq pels Estats Units, però aquesta vegada per denunciar la intervenció d’Espanya en el conflicte entre Rússia i Ucraïna. Després que la ministra de Defensa, Margarita Robles, anunciés que Espanya participarà en un possible desplegament aeri de l’OTAN a Bulgària, diversos dirigents morats han assegurat que es tracta d’«un greu error». La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha defensat que Espanya és, «amb rotunditat, el país del no a la guerra». L’ala socialista del Govern ja ha deixat clar que les decisions sobre política exterior les pren Pedro Sánchez. I ningú més.

«Som gent de pau, per tant, apostem per la pau, per la desescalada del conflicte, per evitar maniobres militars a la zona, pel diàleg i per la diplomàcia», ha afirmat la número tres de Podem. Montero ha sigut, de moment, l’única ministra morada que s’ha pronunciat sobre el conflicte, mentre la resta s’ha limitat a compartir a les xarxes socials alguns dels missatges transmesos per dirigents d’Unides Podem que estan fora de l’Executiu. La responsable de la cartera de Drets Socials, Ione Belarra, ha recalcat que és necessari «treballar i intensificar les vies diplomàtiques per desescalar qualsevol conflicte».

Amb l’estil que el sol caracteritzar a Twitter, el portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, ha publicat un missatge en lletres majúscules: «NO A LA GUERRA». El dirigent morat ha rebutjat que es plantegi la situació com una disjuntiva entre qui està més a prop de l’OTAN o de Rússia. «Es tracta de qui està més a prop de la pau i qui està més a prop de la guerra. No vau enganyar el nostre poble l’última vegada i tampoc ho aconseguireu ara», ha dit, recordant la segona invasió de l’Iraq.

El coportaveu nacional de Podem, Pablo Fernández, també ha recordat el lema que es va corejar en les protestes del 2003, tot i que per avisar el PSOE que Espanya «és el país del no a la guerra» i que qui s’aparta d’aquest camí comet un «error molt greu». Feta l’advertència, ha demanat als socialistes que «es pensin bé quins passos faran». «Des d’Unides Podem tenim molt clar aquesta posició i creiem que un Govern progressista no es podria permetre en cap cas actituds com, per exemple, la que va tenir el senyor [José María] Aznar el 2003», ha afirmat. La via, ha dit, ha de ser la de «desescalar» la tensió i «no militaritzar-la».

Buscar la pau

«Empènyer l’OTAN fins a Rússia és un greu error per a Europa, amenaça la pau i és estratègicament matusser: pujaran el gas, el petroli, la inflació...», ha dit el secretari d’Estat per a l’Agenda 2030 i secretari general del PCE, Enrique Santiago, a Twitter. Igual que Fernández, ha demanat «desescalar el conflicte» i «donar garanties de pau per a les parts».

L’eurodiputada d’Unides Podem i secretària d’Internacional dels morats, Idoia Villanueva, s’ha expressat en el mateix sentit a l’afirmar que «encoratjar l’escalada» és un «greu error que ens porta al desastre». «Prou de seguidisme acrític i temerari. Diàleg, distensió i autonomia estratègica és l’únic camí per garantir la pau», ha dit.

La responsabilitat del president

En vista de les crítiques d’Unides Podem, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, no ha trigat a recordar els seus socis que la política exterior la fixa Pedro Sánchez. Així va quedar pactat en l’acord de coalició. «En aquests moments de tanta tensió al món per la covid i per la situació tan crítica que es viu a Ucraïna, Espanya no s’amaga i el Govern actua tal com volen els espanyols», ha dit en un esmorzar informatiu aquest divendres.

Notícies relacionades

El líder del PP, Pablo Casado, ha posat en dubte que sigui el president del Govern qui marca la política exterior espanyola i ha demanat a l’Executiu que «clarifiqui» la seva posició en vista de les discrepàncies entre els socis. Tot i que ha criticat al Govern que no hagi informat el seu partit dels últims moviments relatius al recolzament a l’OTAN, Casado ha afirmat que recolzaran Sánchez: «Si l’OTAN requereix desplaçament de barcos de l’armada o d’un desplegament aeri, nosaltres ho recolzarem perquè considerem que és clau per garantir la pau a Europa».

A més, el dirigent popular ha carregat contra algunes de les acusacions abocades per dirigents d’Unides Podem que retreien al PP el recolzament d’Espanya a la invasió de l’Iraq del 2003. «És igual d’injust que si ara acusessin el senyor Sánchez, perquè el PP sempre ha participat en les operacions internacionals sota el mandat de l’ONU o de l’OTAN», ha dit. No obstant, el 2003 cap d’aquests dos organismes va recolzar la decisió.