Crisi del coronavirus

Darias: «Es pot esperar que la baixada dels contagis es consolidi»

  • «Si la tendència segueix així, arribarem al pic de la sisena onada», explica la ministra de Sanitat després d’insistir en la importància de vacunar-se

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La irrupció de la variant òmicron, la més contagiosa fins ara i la dominant ara mateix (suposa entre el 70% i el 80% dels casos), ha disparat els contagis, i s’ha marcat cada dia un nou rècord. No obstant, la sisena onada sembla estar fregant el seu final. Almenys, el seu pic. Després d’onze setmanes seguides en augment, és la primera vegada que la incidència acumulada comença a retrocedir tímidament. Va passar ahir i ha tornat a passar avui, quan s’han registrat 3.286 casos per 100.000 habitants. Amb tota la precaució, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat aquesta tarda que les dades demostren que «es pot esperar una consolidació de la baixada, la qual cosa demostraria que hem arribat al pic o hi som molt a prop».

Segons l’última actualització de dades de dimarts, la transmissió per covid va baixar 91 punts, fins als 3.306 casos, amb un descens en el nombre de contagis des de dilluns (94.472 nous positius). Aquestes dades podrien confirmar que la sisena onada, que ha deixat gairebé 3 milions de contagis només un mes i mig, a causa de la variant òmicron, hauria tocat sostre. No obstant, s’haurà d’esperar perquè algunes comunitats, com Múrcia i Castella-la Manxa, no han notificat nous contagis en les últimes hores.

La incidència, en tot cas, continua sent altíssima, especialment si es compara amb la registrada l’any passat: set vegades superior. No obstant, i gràcies a l’avenç de la vacunació, les probabilitats d’ingressar en una uci són entre 10 i 15 menys que el 2021 i hi ha 20 vegades menys probabilitats de morir després de contagiar-se de coronavirus. L’ocupació hospitalària actual, segons les dades de Sanitat, és del 15%. El percentatge arriba al 23% en el cas dels llits a cures intensives, davant el 28% de l’any passat.

Després de la seva trobada setmanal amb les comunitats, Darias ha insistit en la importància de la vacunació. Entre els més grans de 12 anys, més del 90% ja tenen la pauta completa. Els sèrums pediàtrics –la campanya va començar a mitjans de desembre– arriba ja al 46% dels nens i les nenes d’entre 5 a 11 anys, que ja tenen la seva primera punxada (per a la segona s’ha d’esperar vuit setmanes). Mentrestant, el 88% dels més grans de 60 anys ja han sigut inoculats amb la dosi de reforç, que, en el cas dels que han passat la malaltia, s’hauria de posar a les quatre setmanes d’haver-se infectat.

Notícies relacionades

La dosi de reforç (la tercera) és fonamental per guanyar la guerra al coronavirus, ha insistit Darias. Un estudi de l’Institut de Salut Carles III demostra que, en la població més gran de 65 anys, aquesta punxada incrementa els anticossos totals fins a 20 vegades. Realitzat entre 1.200 persones, l’informe corrobora l’eficàcia de la immunitat cel·lular, segons ha explicat el responsable de la institució, Cristóbal Belda. «Els primers resultats demostren l’eficàcia de la tercera dosi davant òmicron i delta», ha comentat.

En l’últim Consell Interterritorial, el Ministeri de Sanitat es va mostrar decidit a fer passos cap a un canvi en el sistema comptable i anàlisi de la covid en un afany de «gripalitzar» el coronavirus per entendre que la pandèmia entrava en un «nou estat» i calia adaptar els recursos. No obstant, Darias no ha esmentat aquest objectiu. Tampoc ha parlat de la futurible quarta dosi de la vacuna ni de la possibilitat d’aixecar alguna mesura anticovid. «Ens aturarem en el moment actual», ha conclòs.