Euroordre en joc

El tribunal de cassació de Bèlgica posarà aquest dimarts punt final al cas Valtònyc

Els jutges decidiran sobre el recurs de la fiscalia contra la denegació de l’extradició a Espanya del raper mallorquí

El tribunal de cassació de Bèlgica posarà aquest dimarts punt final al cas Valtònyc

ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal de Cassació de Bèlgica decideix aquest dimarts sobre el recurs contra la denegació de l’extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies ‘Valtònyc’. La Fiscalia belga ha impugnat la decisió del Tribunal d’Apel·lació de Gant, que el 28 de desembre va rebutjar l’entrega a Espanya del mallorquí, condemnat per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces. És l’últim intent de la Fiscalia belga per intentar extradir el cantant. Així, si Cassació desestima el recurs de la fiscalia, l’euroordre contra Valtònyc quedarà definitivament rebutjada. En canvi, si l’accepta, el cas tornarà en mans del Tribunal d’Apel·lació de Gant, que haurà de revisar la sentència.

Una decisió desfavorable per Valtònyc a Cassació no significaria l’extradició immediata, sinó que s’hauria de repetir el judici. Això allargaria encara més la causa contra el cantant, que ja fa gairebé una dècada que dura.

Segons el ministeri públic, el Tribunal de Cassació de Bèlgica comunicarà el dictamen «al final de la sessió». La decisió es podria conèixer cap al migdia, però també a la tarda, indiquen fonts de la fiscalia.

El cas Valtònyc

Amb 18 anys, el jove mallorquí va ser detingut i acusat d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona per les seves cançons. L’Audiència Nacional el va condemnar a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces, una decisió que després va ratificar el Tribunal Suprem.

Valtònyc se’n va anar a Bèlgica el 2018 i des d’aleshores la justícia espanyola reclama la seva extradició.

El 28 de desembre el Tribunal d’Apel·lació de Gant va rebutjar en segona instància entregar-lo a Espanya al considerar que cap dels tres delictes és punible a Bèlgica. Per acceptar una euroordre, fa falta que els crims siguin equiparables al país que examina la petició d’extradició, segons marca la normativa europea.

En el cas d’enaltiment del terrorisme, el Tribunal d’Apel·lació de Gant va dir que no existeix a la legislació belga. De fet, va preguntar abans al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l’extradició ràpida per aquest delicte, tal com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per això, va concloure que la conducta «no és punible» a Bèlgica.

Amb relació al delicte d’injúries a la Corona, el tribunal de Gant assenyala que sí que hi ha una llei belga d’insults al rei, que data del 1847 i imposa penes de fins a tres anys de presó. El mateix tribunal, no obstant, va tenir dubtes sobre la seva aplicació i va preguntar al Tribunal Constitucional sobre la seva legalitat. El TC belga va dictaminar que era inconstitucional perquè no respecta la llibertat d’expressió i contravé el Conveni Europeu de Drets Humans». La difamació i els insults a la corona no estan castigats per cap altra disposició que aquesta llei en el dret intern belga», remarca la sentència a l’hora de descartar l’extradició per aquest delicte. I afegeix: «Els drets fonamentals de la persona interessada (inclòs el dret a la llibertat d’expressió) serien vulnerats si fos lliurat partint de la disposició legal esmentada».

Notícies relacionades

Finalment, el tribunal de Gant afirma que les amenaces «verbals» de Valtònyc no imposaven cap «condició» i que, per tant, tampoc són un delicte a Bèlgica. «En conseqüència, aquest tribunal rebutja l’execució dels mandats», conclou la sentència, confirmant la resolució en primera instància de la justícia belga.

Reacció de la fiscalia

La Fiscalia belga considera que el Tribunal d’Apel·lació de Gant no va justificar prou la seva sentència i creu que enaltiment del terrorisme i injúries a la corona sí que tenen un equivalent en la legislació belga. Segons va explicar l’advocat de Valtònyc Simon Bekaert, a la vista de la setmana passada el fiscal belga va defensar que el Tribunal d’Apel·lació de Gant hauria d’haver «requalificat» els delictes per igualar-los a la legislació belga. En concret, hauria demanat que l’enaltiment del terrorisme s’equiparés a incitació al terrorisme i injúries a la corona a injúries comunes». Valtònyc no va ser condemnat per aquests delictes. No es pot reescriure la sentència», va replicar Bekaert, recordant que les autoritats belgues no tenen «competència» per fer-ho.