Després de l’adeu de Cuixart
¿Qui és Xavier Antich, el futur president d’Òmnium?
El filòsof rep l’encàrrec de dirigir l’entitat i presentarà la seva candidatura per a la renovació de la junta

«Al vostre servei, el que faci falta i el paper que em toqui». Així va respondre el filòsof Xavier Antich (la Seu d’Urgell, 1962) a la voluntat de la junta d’Òmnium Cultural de comptar amb ell després de l’empresonament de Jordi Cuixart el 2017. No s’ho va pensar, i tampoc ara al recollir el guant de Cuixart per comandar l’entitat. Llavors, com ara, va accedir «amb tota la seva bona voluntat» i va posar fil a l’agulla dirigint l’àrea de Drets Civils i Polítics, sent l’ideòleg d’algunes de les seves principals iniciatives des d’aleshores, com la campanya per l’amnistia de tots els independentistes amb causes judicials vinculades a l’1-O i el llançament de l’escola de formació Guillem Agulló.
Doctor en Filosofia, professor de la Universitat de Girona (UdG) i escriptor, fonts de l’entitat destaquen d’Antich que el seu coneixement va irradiar els seus companys. Va ser director del Màster en Comunicació i Crítica d’Art de la UdG i director del Programa d’Estudis Independents (PEI) del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, així com codirector de la primera edició del Màster de Direcció Pública de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) i de la UOC. La seva trajectòria professional el va portar també a ser un dels professors convidats a la Universitat de Stanford (Califòrnia, Estats Units) i la Universitat Catòlica de Lisboa.
Com a escriptor, destaca la seva obra ‘El rostre de l’altre. Passeig filosòfic per l’obra d’Emmanuel Lévinas’ que el 1992 li va valer el premi Joan Fuster d’assaig. La seva militància social ha anat sempre vinculada al món de la cultura. Antich va formar part del primer Consell Nacional de les Arts i la Cultura de Catalunya, va ser membre de l’equip del programa ‘L’hora del lector’ (Canal 33) i va codirigir les tres temporades del programa ‘Amb filosofia’ (TV-3). També ha figurat en els patronats de l’Institut d’Humanitats de Barcelona i la Fundació Enciclopèdia Catalana.
El seu cercle més pròxim el defineix com una «bèstia intel·lectual», essencialment precís i «brillant» en les seves idees, i amb una xarxa de contactes molt notable. «És molt generós, sap transmetre coneixement i, sobretot, escoltar», comenten, i remarquen que és una persona «de consens» amb molt coratge per dirigir Òmnium Cultural en aquesta nova etapa que s’obrirà a partir del 26 de febrer amb l’adeu de Cuixart i la seva mà dreta, Marcel Mauri.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- Accions legals Tovalloletes humides: la gran plaga ecològica que surt de les llars
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població