A Madrid, dimecres

Díaz no aconsegueix convèncer Aragonès perquè recolzi la reforma laboral després de sopar junts

  • El president de la Generalitat avisa que ERC està «molt lluny» de l’acord arribat amb patronal i sindicats

Díaz no aconsegueix convèncer Aragonès perquè recolzi la reforma laboral després de sopar junts
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Yolanda Díaz i Pere Aragonès van sopar junts aquest dimecres. Sols. I entre plat i plat, van parlar de «tot». Principalment, de la reforma laboral. Però la vicepresidenta segona i ministra de Treball no va aconseguir convèncer el president de la Generalitat que ERC recolzi l’acord que el Govern va aconseguir amb patronal i sindicats. A primera hora d’aquest dijous, Aragonès ha assegurat que estan «molt lluny» de donar el ‘sí’ a la nova normativa. Segons el seu parer és insuficient i no deroga la reforma laboral que va impulsar Mariano Rajoy el 2012.

Després que Aragonès participés en el fòrum de diàleg madrileny Club Siglo XXI, des del qual va desafiar el Govern a «guanyar un referèndum» d’independència, el president i la vicepresidenta segona van sopar en privat. Fonts de l’equip de Díaz assenyalen que la vetllada va ser «molt llarga i molt positiva» i que els dos dirigents van poder parlar de «tot». Sobre la reforma laboral i, també, la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat. Malgrat el bon clima d’entesa que reivindiquen des dels dos equips, Díaz va perdre l’oportunitat d’atraure ERC al ‘sí’ a la reforma laboral.

«Estem molt lluny de l’acord que hi ha hagut amb els agents socials. Qui vota al Congrés dels Diputats no són els sindicats ni les patronals, sinó els diputats», ha afirmat Aragonès aquest dijous en una entrevista a TVE. Segons ha dit, el recolzament d’ERC «és molt difícil» perquè volen que es derogui la reforma laboral del 2010 i la del 2012 i el que està plantejant l’Executiu de coalició són «elements parcials que s’han modificat». Així, ha recalcat que «aquesta reforma de la reforma és absolutament insuficient».

Diàleg i propostes

Notícies relacionades

En aquesta conversa es va parlar també del conflicte polític català. I de la taula de diàleg. Aragonès capitaneja la representació de la Generalitat en aquest òrgan i Díaz forma part del sector morat que s’asseu a la taula. No obstant, cap dels dos dirigents ha donat pistes sobre les conclusions a què van arribar. Preguntant pels camins pels quals es va dirigir la conversa amb la vicepresidenta segona, el president ha reclamat al Govern central que expliqui quina és la proposta que volen portar a la taula. La seva és clara: referèndum d’independència i una llei d’amnistia.

Sobre quant durarà la seva predisposició a negociar amb el Govern del PSOE i Unides Podem, ha apuntat que hi ha «davant tot el que queda de legislatura» per «explorar possibilitats de negociació que portin a una solució política a Catalunya». En aquest sentit, ha reivindicat que la Generalitat «va arriscar» a l’obrir el diàleg amb l’Executiu i ha qualificat d’«error històric» que Pedro Sánchez no aprofités aquesta «oportunitat». Aquesta nova mà allargada es produeix després que desafiés aquest dimecres Sánchez a convocar un referèndum. «Atreveixin-se a guanyar un referèndum i atreveixin-se que poden perdre», va llançar des del fòrum Club Siglo XXI.