Col·loqui del president

Aragonès desafia l’Estat a Madrid a atrevir-se «a guanyar un referèndum» d’independència

  • El cap de l’Executiu català defensa que ara es dona l’«oportunitat històrica» per poder convocar-lo

Aragonès desafia l’Estat a Madrid a atrevir-se «a guanyar un referèndum» d’independència

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pere Aragonès va acudir aquest dimecres a un dels fòrums de diàleg més clàssics de Madrid, el Club Siglo XXI, per defensar la necessitat de buscar ja, en aquesta «conjuntura» que veu propícia, una sortida al conflicte polític català. El president va desafiar el Govern de Pedro Sánchez que sigui valent i convoqui un referèndum d’independència. «Atreveixin-se a guanyar un referèndum i atreveixin-se que poden perdre», va deixar anar. A primera fila l’escoltaven la portaveu de l’Executiu i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, el titular d’Universitats, Joan Subirats, el portaveu d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, i el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez. També van acudir a l’acte diputats d’EH Bildu i del PDECat, però no de Junts.

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu català va recordar en diverses ocasions la consulta a Escòcia i va dir que així reaccionen les «societats madures, avançades» quan se’ls plantegen desafiaments nacionalistes. «Hem de ser creatius, imaginatius per trobar la fórmula possible per fer possible el referèndum», va apuntar. En el seu discurs introductori i en el col·loqui posterior amb la premsa i els socis Aragonès va mostrar despreocupació per no tenir una data per a la nova reunió de la taula de diàleg amb el Govern. Sí que es va queixar, en canvi, que l’Executiu de Sánchez no hagi posat a sobre d’aquesta taula cap «proposta» encara. Segons la seva opinió, «especular amb el temps, dilatar les negociacions, no és una opció perquè només contribueix a generar dubtes» i la ciutadania catalana vol «certeses».

¿I quin pla b té al cap si aquest fòrum de diàleg amb l’Executiu central fracassa? Se li va preguntar així, directament, i no va donar cap pista. «Ara hi ha una oportunitat històrica per negociar i escoltar posicions de les dues parts. Si es bloqueja, seguirem endavant. L’important és aprofitar l’oportunitat d’ara; no debilitaré possibilitats d’una negociació», va respondre.