Tribunals

Un problema informàtic deixa milers de resolucions pendents de notificar pels jutjats

Justícia admet que el sistema «està impactat, però funciona», mentre que lletrats de l’Adminstración de Justícia parlen de la impossibilitat de treballar amb normalitat

Un problema informàtic deixa milers de resolucions pendents de notificar pels jutjats
3
Es llegeix en minuts

Milers de resolucions s’acumulen des de dilluns als jutjats de tot Espanya sense poder notificar-se a causa d’un problema en el sistema MINERVA del Ministeri de Justícia i també en el denominat GESPRO de la Comunitat de Madrid que s’arrossega des de dilluns passat, segons assenyalen secretaris de l’Administració de Justícia consultats per El Periódico de España.

Des del Ministeri de Justícia confirmen la incidència, si bé assenyalen que «el sistema està impactat, però funciona, tot i que no a ple rendiment». Segons les dades assenyalades a aquest diari, a les onze d’aquest matí s’havien aconseguit firmar entorn de 8.500 documents, si bé la xifra esmentada a aquelles hores hauria de ser el doble, i els problemes persistien a les cinc de la tarda.

Ja dilluns a primera hora, sobre les 7.45 del matí, es van detectar problemes tècnics en un dels dos Centres de Procés de Dades (CPD) pertanyents a la Direcció General de Transformació Digital del Ministeri de Justícia. Això va provocar la pèrdua de servei temporal d’algunes aplicacions telemàtiques en òrgans judicials, Fiscalia, Registres Civils, Atenció al Ciutadà i Finestreta del Registre Central, si bé segons va informar el Ministeri en un comunicat els problemes esmentats van ser resolts aquella mateixa tarda.

Aquest extrem és desmentit per diversos LAJ consultats per aquest diari i pel mateix Ministeri, que aquest dimecres ha reconegut a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA que després que s’hagin estabilitzat serveis afectats en l’«important problema patit dilluns» –per un problema en la infraestructura de climatització d’un dels CPD de la DGTDA– persisteix «una incidència en el servei d’automatització de signatura electrònica que està dificultant la firma de documents a través del Portafirmes als òrgans judicials i la generació de certificats en el servei de finestreta del Registre Civil Central».

«Impossible firmar»

A la pràctica, segons la LAJ del Jutjat de Primera Instància número 12 de Valladolid, Gloria Monchón, la situació és la següent: «Al final del matí alguna resolució passava, però impossible firmar, així que no està solucionat en absolut. Estem a 12 de gener i al meu jutjat no s’ha dictat ni una sentència ni una interlocutòria judicial. I estan fetes, esperant».

Des del Ministeri de Justícia es demana als LAJ (antics secretaris judicials) que, en els casos en els quals es necessiti firmar documents judicials es procedeixi a través d’un sistema no integrat amb el Sistema de Gestió Processal Minerva o firmant el paper de forma manuscrita i incorporant-lo posteriorment a l’expedient digital. Monchón respon que firmar el paper i escanejar pot ser «fins i tot il·legal» tenint expedient digital.

Enfrontar-se al «rellotget»

Des d’altres jutjats es queixen que no hi ha dia que els LAJ no hagin d’enfrontar-se al «rellotget» a la pantalla de l’ordinador i tardar fins a 15 minuts a notificar una simple providència o una diligència d’ordenació d’una pàgina. Confirmen que avui no funcionava «la VPN i la firma digital». Una altra lletrada, @nikamonina a Twitter, assenyalava passades les 10 del matí: «Un dia més això no va ni amb pedals. Si algú creu que així es pot treballar en condicions, que em digui com».

Sistemes de gestió diferents

Notícies relacionades

Entre altres raons del problema, els LAJ apunten al fet que gairebé cada comunitat autònoma tingui un sistema de gestió processal diferent (n’existeixen fins a 10) que, en molts casos, «ni es parlen entre si. Estan l’Adriano a Andalusia, l’Atlante a les Canàries, Cicerone a València, Justicia.Bat al País Basc, Themis a Catalunya, Avantius a Navarra, etc.

Per aquest tipus de situacions, i també en defensa de la seva adequació salarial, els secretaris judicials porten uns mesos mobilitzant-se i, davant la falta de respostes del Ministeri de Justícia i el que consideren «menyspreu envers el jutjable» han convocat una vaga el pròxim 26 de gener. 

Temes:

Justícia