Debat territorial

El Govern treu ferro al previsible retard de la taula de diàleg fins al febrer

  • ERC anteposa que hi hagi avenços en el contingut al «joc de les dates» sobre el conclave

  • Vilalta qualifica de «maquillatge» la reforma laboral del Govern però s’avé a negociar millores per a la Generalitat

El Govern treu ferro al previsible retard de la taula de diàleg fins al febrer

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

No es farà ‘casus belli’ de les paraules de Pedro Sánchez, aquest dilluns en una entrevista a la SER, on el president del Govern allunyava l’opció que la taula de diàleg i negociació sobre Catalunya se celebri aquest mes de gener. «Hem dit sempre principis d’anys, això inclou gener i febrer», apunta una font del Palau de la Generalitat. «No entrarem en el joc de les dates», ha respost la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, en resposta als periodistes. «És més important el contingut, els avenços, que la data en si mateixa. I en això estem treballant, que se celebri al més aviat possible i que es pugui constatar la feina feta», ha sentenciat la secretària general adjunta republicana.

En els últims dies. Pere Aragonès havia reclamat «immediatesa» en la celebració de la taula de diàleg i negociació. La convocatòria d’eleccions anticipades a Castella i Lleó, per al diumenge 13 de febrer, i l’eclosió de la variant òmicron de la covid-19, han refredat una cita que, això sí, en paraules taxatives de Pedro Sánchez el 30 de desembre, «se celebrarà».

Vilalta també ha abordat la celebració, també en les pròximes setmanes, de la comissió bilateral on s’han de dilucidar possibles traspassos «de tota índole», però sempre en el marc competencial.

Prioritats per al 2022

En la llista de prioritats i objectius d’ERC, enumerada per Vilalta, la solució dialogada al conflicte ocupa un lloc preeminent. La portaveu ha incidit, una vegada més, en la demanda del dret a l’exercici de l’autodeterminació, via referèndum, i de l’amnistia total. «No renunciarem a la independència de Catalunya i ens agradaria que fos per la via fàcil, que és la de convocar un referèndum, que és la manera més inclusiva que es coneix. Com va fer i vol repetir Escòcia i com va realitzar el Quebec», ha sentenciat la portaveu.

A compte de les reiterades declaracions del món postconvergent sobre la taula de diàleg, totes en la línia de deixar en evidència la seva ineficàcia, Vilalta ha reclamat que es treballi des de l’independentisme per deixar al descobert les debilitats del Govern, mitjançant un esforç negociador, i no atacar els mateixos companys de viatge.

Reforma laboral de «maquillatge» amb molt «fum»

Notícies relacionades

La portaveu republicana també ha assenyalat, a compte de la reforma laboral del Govern, que «no es tracta d’una derogació de la legislació del PP, al que s’havien compromès. És un maquillatge de l’actual i l’han venut amb molt fum». Amb tot, ha dit: «Estem disposats a negociar per aconseguir més protecció per als treballadors i més competències per a la Generalitat. Per exemple, l’autorització administrativa de la Generalitat als eros i la preeminència dels convenis catalans per sobre dels estatals», ha detallat Vilalta.

Els republicans veuen paradoxal que els mateixos que es van comprometre a derogar la reforma laboral del PP «estiguin ara més preocupats per no perdre el recolzament de la CEOE que per buscar una majoria parlamentària que els permeti tirar endavant» la nova legislació.