A la recerca dels recolzaments en el Congrés

Bolaños pressiona el PNB, ERC i Bildu i els avisa que hauran d’explicar el seu ‘sí’ al «marc laboral del PP»

El ministre de la Presidència remarca que la reforma del mercat de treball és fruit d’un «acord social» en què la patronal i els sindicats ha fet cessions i «equilibris»

Bolaños pressiona el PNB, ERC i Bildu i els avisa que hauran d’explicar el seu ‘sí’ al «marc laboral del PP»

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Aquest dimarts el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha assenyalat que el Govern no vol que la reforma laboral «tingui cap modificació». Aquest és el seu desig, però els números en el Congrés no els té de cara. ERC, el PNB i Bildu, els seus socis habituals, sumen 21 escons i ara per ara estan instal·lats en el ‘no’. Hi ha un mes de marge fins a la votació a la Cambra baixa, en què l’Executiu necessita més ‘sís’ que ‘nos’.

En una entrevista a RNE, Bolaños ha remarcat que el nou marc laboral és «un acord entre empresaris i sindicats» en què les dues parts han fet «cessions» i «equilibris». «Qui voti que no, qui hi estigui en contra, haurà d’explicar-ho bé als seus votants [...] Haurà d’explicar per què vota ‘sí’ que segueixi el marc laboral del PP», ha transmès als seus aliats principals. Aquell model, vigent fins fa pocs dies, el va tirar endavant Mariano Rajoy amb els recolzaments del seu partit, el PP, UPN, Fòrum Astúries i l’extinta CiU. Era el 2012 i els conservadors tenien una comodíssima majoria absoluta.

El ministre no vol que es retoqui el text, per evitar el risc que el pacte social amb la patronal i les centrals sindicals es pugui trencar. No obstant, els nacionalistes i els independentistes demanen modificar alguns aspectes de la reforma laboral, una cosa que es podria fer si la norma es tramités com a projecte de llei. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, dilluns sí que va obrir la porta a fer petits canvis que no posessin l’acord en perill.

En les primeres converses que han mantingut els socialistes amb els diferents grups parlamentaris veuen «amb predisposició» arribar a un acord i facilitar la convalidació al PDECat, els partits de les Canàries, Compromís i Terol Existeix. Tot i així, l’Executiu hauria de mirar a Ciutadans per intentar acostar-se a la majoria necessària i aconseguir convèncer altres grups perquè s’abstinguin i superin en ‘sís’ el bloc del ‘no’ en què estan el PP i Vox.

Bones dades de l’atur

Notícies relacionades

Bolaños també ha presumit per les dades de l’atur, que –segons el seu parer– demostren que la recuperació econòmica «és un fet». «Les dades que hem conegut en aquests moments són magnífiques, demostren que la recuperació és un fet, que ja estem en plena recuperació i que, a més, el creixement no només és sòlid, sinó que va a molt bon ritme», ha afirmat en una entrevista a RNE.

El titular de Presidència ha posat en relleu que es tracta de la xifra més alta d’ocupats de la història i que, així mateix, una altra xifra rècord és que és el «desè mes consecutiu que l’atur baixa». «Des del Govern ho valorem de manera molt positiva i estem molt contents amb les dades que hem conegut», ha dit el titular de Presidència.