Lluita contra la pandèmia

Catalunya entreveu el final del toc de queda el 21 de gener

Catalunya entreveu el final del toc de queda el 21 de gener

Julio Carbó

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ja entreveu la llum al final del túnel de la sisena onada de la covid-19. La portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja, ha assenyalat que s’ha frenat el creixement vertical de contagis per coronavirus i ha assegurat que ben aviat («en els pròxims dies», ha dit) s’espera arribar al pic d’infeccions, «o com a mínim l’arribada a un altiplà», va puntualitzar. Tot això provoca que el Govern no tingui previst allargar el confinament nocturn, entre la una i les sis de la matinada, «sempre que les xifres, fins al 21 de gener», data en què finalitzen les mesures preses fins ara, «segueixin la tendència actual».

Plaja ha atribuït, precisament, a les restriccions preses, que ha considerat «doloroses», aquest inici de control de la infecció per la variant òmicron. «Era necessari controlar la propagació en aquestes festes», ha sentenciat. Plaja ha recordat que, malgrat que la variant òmicron copa els contagis, «la meitat dels ingressats en centres hospitalaris estan infectats per la variant delta». L’atenció primària va atendre, dilluns, més de 90.000 consultes sobre la covid. El nombre d’ingressats greus o crítics, a les ucis, arriba ja als 520.

El Govern, a més, ha demanat al comitè d’experts que li assessorin un informe sobre com ha de ser l’abordatge de la pandèmia en un futur, quan passi a considerar-se una malaltia endèmica, arran de les declaracions de Pedro Sánchez sobre la futura ‘gripalització’ de la covid.

Quant a la resta de restriccions, Plaja no ha posat data, és a dir, podrien anar de la mà de la caiguda del toc de queda o no, però sí que ha assenyalat que s’actuaria, primer, sobre les que afecten drets fonamentals, com la limitació del nombre de persones que es reuneixen. «La valoració del toc de queda és positiva, per part del Govern», ha assenyalat Plaja, que ha declinat donar una data per a la reobertura de l’oci nocturn. «No tenim una certesa de quan serà. Ho farem sense precipitació, però alhora, sense dilació», ha asseverat conscient del que el sector «és un dels més afectats» per la pandèmia.

Taula de diàleg

Notícies relacionades

Quant a la celebració de la taula de diàleg i negociació entre l’Estat i la Generalitat, Plaja ha insistit que l’acord és que se celebri a principis d’any. La Comissió Bilateral, per als traspassos competencials, la previsió és que es reuneixi «a finals de gener, a tot estirar, a principis de febrer», segons la portaveu.

D’altra banda, la portaveu va anunciar que dimecres el Govern presentarà el pacte nacional pel català. «El que es busca amb aquest pacte és el màxim consens possible, entre partits i entitats», va assenyalar Plaja, que va revelar que l’Executiu havia establert contactes amb el PSC, sense entrar a detallar el resultat d’aquests contactes.