Reforma laboral:

Cs s’ofereix com a recolzament al Govern en la reforma laboral davant els dubtes dels socis de Sánchez

Fonts de la cúpula afirmen que amb el text actual a sobre de la taula estimen, com a mínim, l’abstenció | El vot podria ser afirmatiu i esperen la trucada del Govern, sempre que no hi hagi modificacions substancials en el pactat amb la patronal

Cs s’ofereix com a recolzament al Govern en la reforma laboral davant els dubtes dels socis de Sánchez
4
Es llegeix en minuts

Ciutadans s’obre a recolzar la reforma laboral del Govern, sempre que no hi hagi modificacions substancials al decret aprovat aquesta setmana pel Consell de Ministres. El partit d’Inés Arrimadas coincideix que el text pactat amb els agents socials «no toca cap aspecte significatiu» de la llei del PP del 2012, tal com denuncien els socis habituals de l’Executiu de coalició, que veuen en la norma «més fum» que novetats. Fonts de la cúpula taronja afirmen que amb el text actual a sobre de la taula sospesen, com a mínim, l’abstenció. El vot podria acabar sent afirmatiu.

Tot i que encara no hi ha hagut contactes, a Ciutadans donen per fet que rebran una trucada aviat. La líder del partit té clar que no agafarà la iniciativa perquè ha de ser el Govern qui busqui els recolzaments que li falten, però diferents dirigents s’obren a explorar una via alternativa que exclogui ERC i EH Bildu. 

A més dels nou diputats taronges, Pedro Sánchez continuaria necessitant diversos vots per convalidar el decret a finals de gener. Com en altres ocasions en aquesta legislatura (per exemple, algunes pròrrogues de l’estat d’alarma en els pitjors mesos de la pandèmia), existeix un camí amb Ciutadans i el PNB que deixa fora els republicans i l’esquerra abertzale.

Ciutadans no veu amb mals ulls el resultat final de la reforma laboral. Al contrari, tenint en compte que la patronal va entrar finalment en l’acord. Fonts pròximes a la presidenta del partit asseguren que la posició més difícil la té el PP després d’haver dit amb totes les lletres que la contrareforma laboral és «fum» i que la derogació promesa no s’ha portat a terme. «Ens han posat molt fàcil votar a favor dient que la del PP no canvia significativament», diuen amb ironia. 

Casado va assegurar que el seu partit es pronunciarà en contra perquè no participarà en «esbandides» ni aixecarà cap política que busqui «contrareformar» una llei exitosa en matèria laboral, com va ser la del Govern de Mariano Rajoy. Tot això malgrat que hi ha veus en la seva formació que demanen, almenys, sospesar una altra postura. L’autora de la reforma laboral del 2012 va ser Fátima Báñez, avui presidenta de la Fundació CEOE, que ha donat llum verda a l’acord.

El pla del partit taronja consisteix a estudiar a fons la lletra petita (afirmen que hi ha qüestions com la simplificació de contractes o eliminació a la burocràcia que són «exactes» a la seva proposta), i fins i tot altres aspectes que són idèntics al model laboral que van pactar amb el PSOE el 2016 quan van intentar arribar a un acord amb Sánchez després de la negativa de Mariano Rajoy de presentar-se a la investidura.

El vot, ara per ara, no s’ha decidit. Tot i així, descarten que es puguin produir canvis importants després d’haver tancat un pacte amb sindicats i empresaris. «No tindria sentit implicar la CEOE per desfer l’acordat», afirma un altre diputat del grup en el Congrés. En realitat, la mateixa ministra de Treball, Yolanda Díaz, va reconèixer que l’objectiu al buscar recolzaments parlamentaris per convalidar el decret no és en cap cas desnaturalitzar el text, i que és partidària d’incorporar-hi millores que no revoltin cap de les parts, deixant clar que aguantaran per mantenir el recolzament de la patronal.

La vicepresidenta segona també va afirmar que el seu objectiu era tractar «amb especial carinyo» els socis habituals del Govern, en clara referència a ERC i EH Bildu. Però els dos grups han manifestat que si la reforma laboral segueix en aquests termes no podran comptar amb ells. Els independentistes bascos són els més contundents a l’exigir que compleixin la derogació. En el cas que finalment l’Executiu obtingui el recolzament d’aquests dos grups Ciutadans sí que es veu fora de l’equació: «Si ho fan serà a canvi de concessions i llavors el nostre aval és impossible», afirmen.

La mateixa Arrimadas retreia les paraules de Díaz per insistir a pactar la reforma amb els nacionalistes. «Si els escolta amb carinyo a ells és que no escolta la immensa majoria d’espanyols. El Govern coneix quines són les nostres mesures i si ens truquen, els explicarem el que defensem», va dir en el seu balanç de l’any polític aquest dimecres just mentre Sánchez parlava des de Moncloa, i obrint la porta a asseure’s a parlar.

Notícies relacionades

Ciutadans va tenir un paper decisiu en algunes negociacions durant l’estat d’alarma gràcies al seu recolzament en les diferents pròrrogues. Després va intentar negociar els Pressupostos del 2021 completant l’estratègia d’obrir-se a acords també a la seva esquerra a fi que Unides Podem tingués menys pes en la coalició.

El llavors vicepresident, Pablo Iglesias, es va implicar a lligar la majoria de la investidura per evitar la fórmula de pactes amb Ciutadans. A partir d’aquell moment qualsevol acostament ha sigut impossible, mentre Sánchez consolidava el recolzament d’ERC i Bildu. Amb la reforma laboral el partit taronja està disposat a tornar a obrir aquesta via d’aigua, també coincidint amb el pitjor moment de les seves relacions amb el PP.