El repunt de la pandèmia

El Govern reafirma la seva «responsabilitat» davant la covid davant la «superficialitat» de Sánchez

  • La discrepància amb el Govern no ajuda «a crear un clima de confiança», avisen a Palau

  • Les àrees econòmiques i de salut de la Generalitat van tenir un debat intern sobre les restriccions

El Govern reafirma la seva «responsabilitat» davant la covid davant la «superficialitat» de Sánchez

Quique García/EFE

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Les posicions adoptades pel Govern i la Generalitat per afrontar la nova onada de casos de covid-19 ha tensionat les costures dels pactes a Madrid i Barcelona. A Madrid, perquè el president Pere Aragonès ha llançat una de les invectives més grans cap al president de l’Executiu, Pedro Sánchez, que ERC recolza en la legislatura espanyola. A Barcelona, perquè entre socis del Govern hi ha hagut tensió a l’hora de prendre les mesures restrictives que aquest dijous ha avalat la justícia.

¿Té alguna implicació futura, aquest desacord entre Aragonès i Sánchez? Segons fonts de la presidència el que està clar és que, si cada vegada que s’aborda un assumpte, i un de tan important com el de de la Conferència de presidents sobre la pandèmia, les posicions són tan distants, això no ajuda a crear un clima de confiança. I com és sabut, la confiança és un element clau en els pactes, aliances i recolzaments polítics.

La «superficialitat» de Sánchez

En la cimera de presidents d’aquest dimecres, a la delegació catalana li va sorprendre la «superficialitat» de la intervenció de Pedro Sánchez en relació amb l’obligatorietat de les mascaretes, i les paraules vagues –segons el Govern– sobre els fons covid que reclamen no només la Generalitat sinó després d’autonomies. «Allà vam haver de sortir a dir que no ens agradava, no podíem callar», descriuen aquestes fonts. Aragonès es va sentir pròxim als postulats del ‘lehendakari’ Iñigo Urkullu i insisteix en el valor de la responsabilitat. «Si d’altres no la tenen, allà ells», apunta.

«En la reunió ens sentim pròxims als postulats del ‘lehendakari’ Íñigo Urkullu. Davant la situació que tenim actuem per responsabilitat. Si d’altres no la tenen, allà ells».

Insisteixen a la presidència que les mesures restrictives adoptades, abans que qualsevol altra autonomia i de forma més estricta que el plantejat pel Govern, s’han pres per responsabilitat i sense ànim de ser exemplaritzant ni convertir la Generalitat en l’antítesi del govern de Madrid d’Isabel Díaz Ayuso. Tampoc per desmarcar-se d’anteriors governs. Una referència clara a l’expresident Quim Torra, que va destacar per la seva ortodòxia restrictiva.

El debat en el Govern es perpetua

Però quant a les mesures adoptades pel Govern, d’una banda fonts de l’àrea de Salut revelen que s’ha produït certa tensió interna amb les àrees econòmiques de la Generalitat. De fet, el plafó d’experts va demanar mesures més restrictives. Segons ERC, aquestes propostes es van acomodar a la realitat.

Notícies relacionades

El debat intern entre Salut i Economia és –salvant les distàncies i els canvis de consellers en la nova legislatura– paral·lel al que es va viure intensament i durament durant el mandat de Quim Torra. Llavors, com el mateix expresident ha revelat, les discussions van pujar de to periòdicament en crisi com la de les residències per a la tercera edat o les mesures restrictives o els tests.

Ara Salut, en mans de Junts, ha trobat a faltar una celeritat més gran a l’hora de prendre les noves mesures davant la nova onada provocada per la variant òmicron. El Departament que dirigeix Josep Maria Argimon recorda que l’òmicron no és més greu quant a afectació a la salut, però la seva ràpida propagació està col·lapsant els serveis d’atenció primària. Per això creuen que s’hauria d’haver actuat abans. Presidència recorda –i ho ha explicat públicament Aragonès- que les dades no eren definitives fins fa pocs dies, respecte al repunt de casos, per la qual cosa s’ha actuat amb celeritat.