Comissió d’investigació

La comissió Kitchen aprova les conclusions amb Rajoy i Cospedal assenyalats

El PSOE i Podem presenten textos diferents i els socialistes estan més a prop de les propostes del PNB

La comissió Kitchen aprova les conclusions amb Rajoy i Cospedal assenyalats
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La comissió del Congrés encarregada d’investigar l’operació Kitchen aprovarà aquest dimecres les seves conclusions i posarà fi a un any de treball assenyalant l’expresident del Govern i del PP Mariano Rajoy i la que va ser la seva número dos a partit, María Dolores de Cospedal, com a responsables polítics d’una trama organitzada des del Ministeri de l’Interior per espiar el tresorer de la formació Luis Bárcenas i robar-li proves sobre la caixa b o altres casos de corrupció vinculats als populars.

Tots els textos de conclusions que se sotmetran a debat, excepte els registrats pel PP i Vox, apunten Rajoy i Cospedal com a coneixedors de la trama i també com a beneficiaris d’aquesta.

En aquesta última reunió de la comissió, a porta tancada, els grups poden intentar pactar esmenes als respectius esborranys de conclusions fins que es produeixin les votacions. El text que finalment surti aprovat s’elevarà al ple del Congrés el 2022 per a la seva ratificació definitiva.

El portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha mostrat el desig de poder arribar a un «acord ampli» entorn d’unes conclusions que rebin el suport de més de la majoria absoluta de la Cambra i també des del PSOE han mostrat predisposició a negociar.

Sis esborranys

De moment, els dos partits que integren el Govern de coalició no s’han posat d’acord i cada un va registrar dilluns passat un text de conclusions. El PSOE va firmar les seves en solitari, mentre que Unides Podem les va pactar amb ERC, Bildu, Junts i la CUP. Per la seva part, PNB, Ciutadans, PP i Vox van presentar un text cada un.

Tots, excepte el PP i Vox, donen per provada la trama, assumeixen que es va gestar a Interior sota el mandat del ministre Jorge Fernández Díaz, amb participació del secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i del llavors director general de la Policia, Ignacio Cosidó, i conclouen que es van utilitzar recursos públics, inclosos fons reservats, per a la seva execució.

Rajoy i Cospedal són assenyalats com a coneixedors i màxims beneficiaris de l’espionatge a Bárcenas. El PSOE considera que la trama «es va ordenar» des de la cúpula del PP, però evita parlar expressament de responsabilitats polítiques dels seus màxims dirigents. Sí que planteja que Cospedal n’estava al corrent i era la que «informava» Rajoy.

Unides Podem i els independentistes parlen també de responsabilitat del marit de Cospedal, l’empresari Ignacio López del Hierro, que identifiquen com a «soci» de l’excomissari José Manuel Villarejo, imputat en el cas que se segueix a l’Audiència Nacional juntament amb el llavors director adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino.

Alguns han mentit

Entre altres coses, aquestes formacions sol·liciten que s’investigui si encara opera alguna trama «parapolicial» similar a la Kitchen, suggereixen que s’enviïn les conclusions de la comissió alTribunal de Comptes perquè, si ho considera oportú, embargui el PP, i demana modificar l’actual legislació sobre secrets oficials i revisar els protocols de control dels fons reservats.

Així mateix, destaquen que alguns compareixents han faltat a la veritat davant la comissió, cosa que suposa un delicte segons el Codi Penal i podrien enfrontar-se a una pena d’entre sis mesos i un any o a una multa.

Ciutadans aprofita les seves conclusions per reivindicar les seves propostes per lluitar contra la corrupció i, a més, suggereix que es demani al PP que doni per a activitats d’interès general les quantitats de diners públics que es van utilitzar per sufragar la Kitchen i que ho faci a tall d’«indemnització» una vegada que siguin quantificades per la Justícia.

PNB i PSOE poden tornar a unir forces

Pel PNB, la comissió ha posat de manifest que hi va haver un «incompliment flagrant de la llei; una acció per dificultar i impedir la recta administració de la justícia, i la producció de danys de difícil o impossible reparació per al crèdit i bon nom del Cos Nacional de Policia, amb afecció greu als seus recursos, estructura i funcionament», una conclusió en què coincideixen amb el PSOE.

Notícies relacionades

Socialistes i nacionalistes bascos ja van unir forces en la comissió d’investigació quan es van decidir els noms dels compareixents que hi havien de desfilar i podrien fer el mateix en el seu tram final pactant les conclusions.

Per la seva part, les conclusions del PP consisteixen a acusar tots els altres d’utilitzar la comissió d’investigació de forma partidista per mirar de sotmetre el seu partit a un «judici sumaríssim», mentre que Vox se centra en aspectes jurídics qüestionant que el Congrés pugui depurar responsabilitats quan està investigant la justícia.