Comissió al Congrés

El PSOE, Podem i els seus socis conclouen que Rajoy va ser el responsable de la Kitchen

  • Els socialistes afirmen que Cospedal dirigia la trama i informava l’expresident

  • Els morats, amb ERC, EH Bildu, Junts i la CUP, assenyalen que «liderava» l’operació

Rajoy: El dèficit està per sota del 7%.

Rajoy: El dèficit està per sota del 7%.

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La comissió de la Kitchen es va tancar la setmana passada amb la compareixença de Mariano Rajoy. L’expresident va anar al Congrés dels Diputats i ho va negar tot. Va rebutjar conèixer l’existència d’una trama parapolicial creada pel Ministeri de l’Interior durant el seu mandat per investigar l’extresorer del PP Luís Bárcenas i aconseguir proves comprometedores sobre el presumpte finançament il·legal del partit. No obstant, el PSOE, Unides Podem, ERC, EH Bildu, Junts i la CUP no el creuen. Les sis formacions han tret la conclusió que tant Rajoy com l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal eren els responsables de l’operació.

En les diferents propostes de conclusions que han registrat i que es debatran dimecres que ve, es dona per provada l’existència d’una «estructura policial» sota el comandament del llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que tenia l’objectiu de «sostreure informació i documentació en poder de Bárcenas». A més, assenyalen que aquesta operació va utilitzar «de forma il·legítima els recursos materials i humans» d’Interior, així com diners provinents dels fons reservats del Govern.

El PSOE, en el seu escrit, assenyala que «la cúpula directiva del PP» va ser la que va ordenar la posada en marxa d’aquesta operació. En concret, apunten que la Kitchen es dirigia des de la seu del PP, «amb el coneixement» de Cospedal, «que informava» Rajoy. A més, afirmen que els testimonis que s’han pogut sentir en els últims mesos posen de manifest la implicació dels «màxims responsables polítics» del Ministeri de l’Interior i «de forma indiciària» de Rajoy. 

D’altra banda, Unides Podem, ERC, EH Bildu, Junts i la Cup han registrat unes conclusions conjuntes en què assenyalen Rajoy i Cospedal com a «responsables polítics últims» de la trama. «Aquesta estructura política estaria liderada per les persones que es veien més perjudicades per aquestes ‘informacions sensibles’, a saber, María Dolores de Cospedal, secretària general del PP, Ignacio López de Hierro, empresari i marit de la secretaria general del PP i, si més no, el coneixement i aquiescència del senyor Mariano Rajoy Brey, president del Govern», diu el text enviat a la comissió.

La responsabilitat

Notícies relacionades

El PNB també assenyala Rajoy, tot i que no d’una manera tan taxativa. La formació ‘jeltzale’ resta valor a les compareixences de l’excomissari José Manuel Villarejo en què va afirmar que, de vegades, va informar directament l’expresident del Govern sobre els avanços de l’operació. Segons diuen, el relat de Villarejo «resulta massa porós». No obstant, afirmen que això «no és cap obstacle» perquè Rajoy sigui creditor de «responsabilitat política in vigilando», sobretot quan era un dels principals beneficiaris. És a dir, que tot i que no n’estigués al corrent, tenia la responsabilitat de vigilar el comportament dels seus ministres com a president del Govern que era.

Ciutadans també dona per provada l’existència de l’anomenada Operació Kitchen amb l’objectiu de sostreure informació delicada que podia estar en mans de Bárcenas. Els taronges assumeixen que no hi ha «prou proves des del punt de vista penal» per condemnar Rajoy, però veuen «inconcebible» que no estigués al corrent de la situació. «I fins i tot en l’improbable cas que ho desconegués, la seva responsabilitat política vindria de la mà de la seva evident negligència a triar persones amb altes responsabilitats polítiques i administratives que poguessin desenvolupar aquestes conductes o a vigilar-les perquè no ho fessin», sentencien en un argument similar al del PNB.