Cambra alta

La baixada de l’IVA a les perruqueries marca el debat final dels Pressupostos al Senat

Tot apunta que els comptes no incorporaran cap de les propostes registrades i quedaran definitivament aprovats, sense haver de tornar al Congrés

La baixada de l’IVA a les perruqueries marca el debat final dels Pressupostos al Senat

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La decisió del president del Senat, Ander Gil, de permetre o no votar la baixada de l’IVA a les perruqueries marcarà aquest dimarts el debat final dels Pressupostos del 2022 a la Cambra alta, on podrien quedar aprovats de manera definitiva.

La proposta de baixar l’IVA als serveis de perruqueria i estètica del tipus general (21%) al reduït (10%), recollida en set esmenes als Pressupostos registrades per sengles partits, ha robat protagonisme als Comptes en les últimes jornades de tramitació.

Aquestes esmenes van ser vetades pel Govern per reduir ingressos, però aquest dilluns, la Mesa del Senat –amb el vot clau del PNB, malgrat ser soci prioritari de l’Executiu–, va rebutjar aquest veto, cosa que, en principi, permetia votar-les en el ple.

No obstant, el Govern ha plantejat la seva disconformitat amb aquest rebuig, cosa que deixa a les mans del president del Senat la decisió de permetre o no votar les esmenes, una qüestió que tot apunta que es resoldrà de manera favorable per a l’Executiu.

Més enllà de l’impacte econòmic de la mesura en cas que tirés endavant, la clau és que alteraria el calendari pressupostari, ja que qualsevol canvi en els comptes suposaria que aquestes haurien de tornar al Congrés la setmana del 27 de desembre, una cosa que no està prevista.

Calendari de Pressupostos

Malgrat la polèmica de l’IVA a les perruqueries, tot apunta que els Pressupostos no incorporaran cap de les propostes registrades al Senat –gairebé 4.000 esmenes– i quedaran definitivament aprovats aquest dimarts, sense haver de tornar al Congrés.

De fet, el PSOE, el PNB i Bildu no van presentar esmenes al Senat i ERC, que sí que ho va fer, va anunciar que les retirava després d’arribar a un acord amb el Govern sobre la Llei Audiovisual. Les quatre formacions compten amb majoria absoluta a la Cambra alta, cosa que garanteix l’aprovació dels Comptes.

A aquests partits s’hi sumarà l’Agrupació Socialista de La Gomera i, previsiblement, altres formacions petites com el Partit Aragonès, les prioritats del qual ja es van negociar i van incloure en el text original dels Pressupostos.

La votació dels comptes, les segones del govern de coalició, es realitzarà de manera telemàtica i els resultats es revelaran a primera hora de la tarda, al començament de la sessió de control al Govern, en què hi haurà present el seu president, Pedro Sánchez.

El projecte de Llei de Pressupostos Generales de l’Estat per al 2022 estarà així aprovat a temps per entrar en vigor l’1 de gener, cosa que suposa el segon any consecutiu de normalitat pressupostària després de diversos exercicis irregulars.

Els Pressupostos del 2022 inclouen el sostre de despesa més elevat i la despesa social més gran de la història, en part per la incorporació de fons europeus, i també la previsió de recaptació més elevada.

Notícies relacionades

Entre les mesures d’ingressos, destaca l’establiment d’un tipus mínim efectiu del 15% en l’impost de societats per a grans empreses o la reducció de les aportacions deduïbles a plans de pensions individuals a 1.500 euros.

Entre les de despesa, la pujada de les pensions amb l’IPC i del sou dels funcionaris en un 2%, així com els bons vivenda i cultural o 40.000 milions d’inversió.