Roda de premsa del president

Aragonès qualifica la situació de «crítica» i exigeix a Sánchez implantar els fons covid

  • Reclama a altres comunitats, sobretot les limítrofes amb Catalunya, que també adoptin restriccions

  • Promet compensar econòmicament els sectors afectats, sense concretar encara la quantitat

  • Assegura que el Govern s’ha avançat i eludeix l’autocrítica sobre la saturació en atenció primària

Aragonès qualifica la situació de «crítica» i exigeix a Sánchez implantar els fons covid

Sergi Conesa

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president Pere Aragonès, en una roda de premsa al Palau de la Generalitat, ha qualificat de «crítica» la situació a Catalunya a causa de l’augment dels indicadors de la pandèmia i per això ha justificat les noves restriccions de mobilitat nocturna i de reunió, entre d’altres, adoptades aquest dilluns pel Govern partint del comitè del Procicat i els serveis jurídics del Govern. Mesures que ha qualificat de «dures» però «eficaces» i que ha comunicat a partits polítics i agents socials que, segons ha explicat, «les han comprès amb resignació».

El president reclamarà aquest dimecres a la Conferència de Presidents Autonòmics que altres comunitats també prenguin mesures i no nedin «contracorrent». «Les mesures adoptades a Catalunya han de ser extensibles a altres territoris de l’Estat, no ens podem conformar amb la petició de mascaretes al carrer», ha afirmat. I ha exigit al Govern que recuperi els fons covid per al conjunt de comunitats, per a així implicar-se «en les conseqüències econòmiques i socials» derivades de la nova onada de la pandèmia. També ha reclamat que es permeti la baixa laboral d’almenys un dels progenitors de confinats menors d’edat per contactes estrets d’un cas positiu.

«No es fa en dos mesos»

Sobre la saturació dels serveis d’atenció primària, Aragonès ha evitat l’autocrítica i ha atribuït les deficiències «estructurals» al passat: «No es fa en dos mesos, estem fent un esforç per reforçar estructuralment el servei de salut, amb un increment pressupostari; hem incorporat centenars de professionals a la primària, hem diversificat els rols professionals, hem reforçat el personal d’hospitals, l’esforç ha sigut continu, però en cinc o sis dies una nova variant t’altera els plans de vacunació, de detecció». Davant d’això ha assegurat que el Govern ha actuat amb mesures «ràpides». «Partim d’una base feble [de l’atenció primària], l’hem reforçat estructuralment i conjunturalment».

«Hem d’actuar»

«Tenim els indicadors disparats i la situació és crítica. Davant una situació com aquesta un Govern no pot quedar de braços plegats, hem d’actuar i hem actuat, quedar-se de braços plegats no era coherent ni responsable, seria temerari, una inhibició», ha descrit. Alhora, ha llançat un missatge d’esperança: «La sensació de bucle existeix i la puc entendre, però també hi ha un racó per a l’esperança en coses tangibles: la vacunació està protegint molt més, sense la vacunació tindríem el sistema saturat».

El president ha remarcat que les mesures arriben en un context de celebracions festives. «Tots voldríem afrontar-les sense restriccions i que les vacunes fossin suficients per estar protegits, però desgraciadament no estem en aquesta situació», ha afegit, descrivint una situació «sobrevinguda» per la variant òmicron de la covid.

«Encara som molt vulnerables»

Aragonès ha remarcat l’assessorament del comitè científic de la covid per prendre mesures «dures» i ha afirmat que el Govern no volia fer-ho, però són «necessàries, imprescindibles, raonables». I ha admès que «encara som molt vulnerables» davant la covid per l’arribada de les noves variants malgrat la vacunació.

Més recursos

El president ha anunciat recursos per als sectors socials i econòmics afectats, i ha parlat d’un esforç «extraordinari» per vacunar amb la màxima celeritat a majors de 60 anys i col·lectius de risc especialment. «Fem una crida a la població a protegir-se, a prendre mesures», ha remarcat. Ha afirmat que s’han implementat més professionals en la salut pública i ha tret fins i tot pit que fins ara Catalunya és la comunitat que més recursos ha destinat per pal·liar les causes socioeconòmiques de la pandèmia.

Notícies relacionades

Respecte a les noves mesures per als sectors afectats, Aragonès ha anunciat que ha autoritzat a la Conselleria d’Economia «les transferències pressupostàries durant els pròxims dies per preparar els paquets d’ajuda als sectors afectats».

Oci nocturn

Respecto al tancament de l’oci nocturn, Aragonès ha promès, sense concretar-les encara, mesures de recolzament econòmic per compensar la situació. I ha argumentat que es tanqui aquest sector però que es permetin les cavalcades de Reis: «Les diferències són clares, unes són activitats a l’aire lliure en què es porta mascareta, [i les altres són] en llocs tancats amb molta concentració de gent on és habitual que la gent es tregui la mascareta, aquesta és la diferència que explica les mesures molt severes sobre l’oci nocturn». «Entenc perfectament la molèstia que suposa per als sectors afectats, treballarem per acompanyar-los amb mesures de recolzament econòmic com hem fet abans i ho tornarem a fer, també reclamant el fons covid» al Govern.