La sisena onada de la covid-19

Catalunya recupera el toc de queda i limita l’interior dels bars al 50%

  • Reduirà al 70% el comerç, l’esport federat, els gimnasos i la cultura, i establirà un límit de 10 persones en totes les reunions

  • Les mesures necessiten l’aprovació del TSJC i el Govern preveu que entrin en vigor la nit de dijous a divendres

Catalunya recupera el toc de queda i limita l’interior dels bars al 50%

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya torna a les restriccions de l’època més dura de la pandèmia. El Govern ha anunciat aquest dilluns, cap a les 20.30 hores, el tancament de l’oci nocturn, la limitació d’aforaments als bars i restaurants al 50% a l’interior (les terrasses seguiran al 100%) i un toc de queda d’1 a 6 de la matinada.

A més, el Govern ha establert un límit de 10 persones en les trobades interiors i exteriors i una reducció de l’aforament al 70% al comerç, esport federat, gimnasos i la cultura, segons ha explicat la portaveu Patrícia Plaja. Totes aquestes restriccions, que són pràcticament totes les proposades pel comitè científic assessor de la covid-19 a Catalunya, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, requereixen l’aprovació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però el Govern estima que entraran en vigor la nit d’aquest dijous a divendres. La resolució tindria un vigor, en principi, de 15 dies, però el Govern no descarta que s’allargui més.

Així, queden suspeses les grans festes de Cap d’Any, tot i que no les cavalcades de Reis per als nens. Tampoc es veuen afectades les escoles ni les universitats, ni les visites als geriàtrics. «Si no, ens morirem de tristesa», ha valorat Argimon.

A més, també recomana el 100% del teletreball dels funcionaris i demana fer un esforç en la vacunació, ja que encara hi ha 160.000 dosis disponibles.

Pandèmia disparada

La preocupant situació epidemiològica justifiquen aquestes mesures. La pandèmia, a causa de la variant òmicron, continua avançant sense fre i aquest dilluns hi ha ja 1.280 malalts amb covid-19 als hospitals, dels quals 310 estan en ucis. Salut calcula que a finals d’any hi haurà 500 malalts greus amb el virus.

Notícies relacionades

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també present en la roda de premsa, ha recalcat que aquest dilluns Catalunya ha registrat uns 6.300 contagis, mentre que fa una setmana eren la meitat. «Hem crescut un 100% aquesta setmana. Hem de parar-ho», ha justificat Argimon. «Entenc que els sectors [tancats] reaccionaran amb ràbia, perquè [les restriccions] és un pas enrere. Però el Govern no ho fa improvisadament: el virus no ens avisa», ha dit.

A més, també ha advertit de l’alta transmissió de la variant òmicron, que aparentment és més lleu que la delta. «Té molta facilitat per saturar els nostres serveis sanitaris. I hem de preservar això també». El conseller ha fet una crida a totes les persones vacunades amb AstraZeneca a posar-se la tercera dosi. I ha anunciat que, a mitjans de setmana, Catalunya obrirà la vacunació de les terceres dosis per als majors de 50 anys.