Crisi del coronavirus

Així s’administrarà a cada comunitat autònoma la vacuna infantil contra la covid

Els nens entre 5 i 11 anys començaran a ser vacunats amb el sèrum específic elaborat per Pfizer

Així s’administrarà a cada comunitat autònoma la vacuna infantil contra la covid
10
Es llegeix en minuts

Les comunitats autònomes ja ho tenen tot preparat per començar a administrar aquest dimecres la vacuna pediàtrica contra la covid i ho faran majoritàriament en centres de salut i punts habilitats, vacunòdroms i hospitals; només cinc autonomies s’han decantat per vacunar també a les escoles.

Es tracta del País Valencià i La Rioja, que han decidit vacunar als centres escolars, una opció també «preferent» a Extremadura. Castella-la Manxa es prepara per a una combinació mixta en escoles i centres de salut mentre que Andalusia prefereix el centre de salut, però recorrerà a les escoles a les zones rurals. Les Canàries no descarten habilitar més endavant algun punt en centres educatius si ho veu necessari.

No obstant, aquesta opció de portar la vacunació a l’escola ha sigut totalment descartada per cinc autonomies (Catalunya, Astúries, les Balears, Navarra i Múrcia) mentre que Madrid vacunarà els nens en algun dels 25 hospitals públics de la regió, Castella i Lleó als vacunòdroms, Galícia als centres de vacunació massiva i Ceuta habilitarà l’ajuntament.

Preparades ja les comunitats, aquest dilluns arriba a Espanya la primera remesa d’1,3 milions de vacunes pediàtriques de Pfizer per a nens de 5 a 11 anys.

De seguida que les tingui, el Ministeri de Sanitat les distribuirà entre les autonomies d’acord amb la seva població diana. Els primers a vacunar seran els nens en risc i els més grans (10 i 11 anys)

Els vials per als nens tindran el tap taronja per distingir-los del dels adults i a diferència d’aquests, la fórmula pediàtrica es redueix a 10 micrograms, un terç de la normal, i no requereix dissolució.

Després d’aquest primer enviament, al gener se n’espera un altre de 2 milions, amb què es podrien cobrir les primeres dosis dels menors de 5 a 11 anys, que superen els 3,2 milions a tot Espanya.

L’antídot pediàtric contra la covid de Pfizer arriba avalat per l’Agència Europea del Medicament, que va concloure que, tot i que els nens de 5 a 11 anys cursen la malaltia de forma lleu o asimptomàtica, els beneficis de vacunar-los superen els riscos.

En els assajos, la vacuna va demostrar una efectivitat del 90,7% en la prevenció de la covid-19 simptomàtica. Als nens també els punxaran dos cops, tot i que separats no per 21 dies sinó per vuit setmanes, a proposta dels experts de la ponència de vacunes.

Després de fer-se pública la data de l’arribada de les vacunes, cada comunitat ha anat perfilant el seu protocol. Aquesta és la informació recollida per Efe a les diferents conselleries de salut:

Andalusia

Andalusia començarà a vacunar els nens a partir del dia 15 i «de forma preferent» ho farà als centres de salut de tarda i el cap de setmana, i a les escoles a les zones rurals.

Des del dia 13 es podrà demanar cita als centres de salut i a les escoles es coordinarà a través de les infermeres escolars. A més, es comptarà amb vuit unitats mòbils habilitades per a la vacunació.

El Govern andalús entén que no és necessari recórrer als vacunòdroms, ja que hi ha prou capacitat als centres de salut en horari de tarda i el cap de setmana per facilitar que els pares portin els seus fills.

Aragó

El Govern d’Aragó obre aquest dilluns l’autocita perquè rebin la vacunació els nens nascuts el 2010, 2011 i 2012.

La vacuna s’administrarà als centres de salut i llocs específics establerts, i a les àrees rurals s’ha consensuat una estratègia amb els serveis sanitaris per fer-ho de la manera que els resulti més adequada.

El procés es farà en horari de tarda durant el període escolar i s’ampliarà a l’horari de matí durant les vacances de Nadal.

Astúries

El Servei de Salut del Principat ha descartat administrar a les escoles la dosi contra el coronavirus als menors i ha optat pels centres de salut i punts de vacunació, a què seran convocats via telefònica.

Segons el Govern asturià, la vacunació dels 47.000 menors es podria fer «perfectament en una setmana», però ha advertit de la dificultat de portar-ho a terme en aquest temps al coincidir amb el període vacacional.

Balears

La conselleria de Salut informarà aquest dilluns sobre el procés de vacunació dels menors que es preveu que arrenqui dimecres, si bé descarta totalment els centres educatius com a punts d’immunització.

La campanya inclou els 83.000 menors de les Balears entre 5 i 11 anys. Els primers d’inocular-se seran els nens amb malalties greus i el grup de 9 a 11 anys.

Canàries

Les Canàries reben aquest dilluns 54.000 dosis de la vacuna pediàtrica. En principi, la vacunació dels nens es farà en vacunòdroms i centres de salut, però no es descarta habilitar més endavant algun punt en centres educatius si es considera necessari.

A les Canàries hi ha gairebé 137.000 nens en la franja de 5 a 11 anys. Les seves famílies podran demanar cita per telèfon o a través de l’aplicació per a mòbils habilitada pel Servei Canari de la Salut.

Cantàbria

El Servei Càntabre de Salut (SCS) preveu començar la vacunació el 15 de desembre. El plantejament que estudia és inocular en alguns centres de salut, mitjançant l’autocita, a la tarda i el cap de setmana.

Segons ha explicat la Conselleria de Sanitat, l’operatiu es projecta així inicialment, sense perjudici que pugui anar adaptant-se a les circumstàncies que sorgeixin així que avanci la vacunació.

Castella-la Manxa

En aquesta comunitat, la vacunació dels nens es farà a partir del dia 15 tant en centres educatius, mitjançant unitats mòbils amb pediatria, com en centres de salut i punts de vacunació.

No obstant, el Govern regional contempla que la majoria dels menors siguin vacunats als centres de salut i punts de vacunació, tenint en compte que les vacances de Nadal són a tocar. Es preveu rebre unes 60.000 dosis en un primer enviament per atendre una població de 145.000 nens.

Està previst començar amb els més grans, 10 i 11 anys, i probablement també amb els de 9. Les cites per a les vacunes arribaran als progenitors a través d’un missatge al mòbil.

Castella i Lleó

La Conselleria de Sanitat ha optat afrontar aquest procés en els vacunòdroms utilitzats en els processos amb adults, tot i que també s’administraran dosis en alguns centres de salut.

Com passa amb altres processos sanitaris, els menors hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta, preferiblement algun dels progenitors, ja que si no és un dels dos hauran de comptar amb l’autorització paterna firmada.

Catalunya

Catalunya seguirà el mateix sistema que amb els adults. La Generalitat obrirà cites a la web per començar la vacunació dels nens el dia 15 en punts ja existents com pavellons, poliesportius, centres d’atenció primària i hospitals amb línies pediàtriques, però no a les escoles, ja que consideren que al tractar-se de nens tan petits és millor que estiguin acompanyats dels progenitors als punts d’immunització.

Els pares podran demanar cita a la web i n’hi haurà prou d’acreditar el parentiu quan arribin al punt de vacunació amb el seu fill; si els menors van acompanyats d’altres familiars, s’haurà d’emplenar un full de consentiment informat.

País Valencià

La Conselleria de Sanitat començarà a vacunar contra el coronavirus el dia 15 a les escoles, en horari lectiu i prèvia autorització dels pares.

Es començarà per les escoles d’educació especial i els menors immunodeprimits i, posteriorment, seguirà un ordre d’edat, començant pels menors d’11, 10 i 9 anys. Després s’anirà baixant fins a completar la vacunació dels 330.000 nens de 5 a 11 anys del País Valencià. Aquest dilluns es rebran 150.000 dosis pediàtriques de Pfizer.

Extremadura

La vacunació dels nens començarà el dia 15 i es farà «preferentment» a les escoles, amb un consentiment informat per part dels pares, segons el vicepresident segon i conseller del ram, José María Vergeles, que ha dit que fora d’aquests ha de ser una «excepció».

L’objectiu, és vacunar els nens d’11, 10 i 9 anys abans del dia 22 amb les 30.000 dosis que rebrà Extremadura.

Galícia

Galícia rebrà en el primer enviament de vacunes infantils contra la covid-19 un total de 60.000 dosis que administrarà entre el 15 i el 18 de desembre a nens de 9 a 11 anys, el que suposa gairebé la meitat del total de menors que es començaran a vacunar aquest mes.

La vacunació començarà dilluns a la tarda i seguirà amb aquest mateix horari els dies 16 i 17, mentre que el dissabte 18 l’administració de dosis es farà matí i tarda, de manera que en aquesta jornada s’acabarà la immunització dels nens fins a 9 anys.

Es portarà a terme als centres de vacunació massiva ja habilitats per als adults i els pares hauran d’entregar un consentiment informat, igual com va passar amb els adolescents de menys de 16 anys.

Madrid

La Comunitat de Madrid obrirà aquest dimarts 14 el sistema d’autocita per començar a vacunar des de l’endemà els nens de 5 a 11 anys a 25 hospitals públics de la regió, en grups d’edat de més gran a més petit.

En una primera fase es donarà prioritat als nens d’11, 10 i 9 anys, però si en una mateixa unitat familiar hi ha germans petits podran anar junts i només serà necessari demanar una única cita per inocular alhora tots els germans.

Per obtenir l’autocita, les famílies només hauran d’introduir en el sistema el codi d’identificació personal automàtic (Cipa) que figura a la targeta sanitària, així com el nom i primer cognom del menor i la seva data de naixement. Si l’adult que acompanya el menor no és el responsable legal haurà de presentar una autorització firmada pel pare, mare o tutor.

Múrcia

Múrcia habilitarà punts de vacunació massiva a grans ciutats i descarta vacunar a les escoles. Segons la Conselleria de Sanitat, és més àgil optar pels punts de vacunació ja que assegura que els nens vagin acompanyats dels pares i, per tant, el consentiment.

La comunitat habilitarà pròximament la cita web per al grup de 8 a 11 anys.

Navarra

A Navarra la vacunació donarà el tret de sortida a les zones rurals i l’endemà a Pamplona i comarca. En tots els casos es preveu que sigui fora de l’àmbit escolar. Es començarà amb els nens de més edat i els que presenten situacions especials i a la capital s’aprofitarà el punt de vacunació instal·lat al Seminari.

País Basc

La consellera basca de Salut, Gotzone Sagardui, ha indicat que els primers vials de la vacuna contra covid per als nens d’entre 5 i 11 anys arribaran a Euskadi el 14 de desembre i a partir del 15 es posarà en marxa la vacunació als centres de salut.

Les famílies hauran de rebre un SMS del Servei Basc de Salut per sol·licitar cita. L’administració de la vacuna es farà de manera progressiva des dels 11 anys cap avall, en funció del nombre de dosis disponibles.

La Rioja

La vacunació per la covid-19 dels 22.000 nens de La Rioja d’entre 5 i 11 anys es farà als centres escolars des del dia 15 i continuarà al Centre d’Investigació Biomèdica de La Rioja (CIBIR) durant les vacances de Nadal.

Segons el Govern de La Rioja, s’espera que els nens tinguin una dosi inoculada abans de la primera quinzena de febrer, i la previsió és completar la pauta vuit setmanes després de la primera.

La ponència de vacunes treballa en els detalls del consentiment que han de firmar els pares, una carta que es distribuirà des dels centres escolars a partir de la setmana vinent i a la web del Govern de La Rioja.

Ceuta

El Govern ceutí ha informat que els 8.129 menors amb edats compreses entre els 5 i 11 anys seran vacunats a partir del dia 15 en horari de tarda i a l’ajuntament.

Fins al 22 de desembre –dia previst per a les vacances escolars–, la vacunació es farà en horari de tarda per no interferir en les classes i a partir d’aquest dia també al matí.

A més, es vacunarà els caps de setmana per a la conciliació familiar. Els menors hauran d’anar acompanyats i portar un consentiment firmat.

Melilla

Notícies relacionades

Melilla vacunarà els nens a l’Hospital Comarcal entre el dimecres 15 i el dijous 23. La vacunació es farà de tarda, sense cita prèvia però reservant un dia concret per a cada edat, començant pels que tenen 11 anys i seguint en ordre descendent.

Els menors hauran d’anar acompanyats dels pares o tutors i aportar un consentiment firmat. Melilla, que compta amb un cens de gairebé 8.500 menors d’entre 5 i 11 anys, rebrà 6.000 dosis amb la primera remesa.