Al Congrés

Rajoy tanca aquest dilluns la comissió de la Kitchen: «Respondré a tot»

  • L’expresident del Govern serà l’últim que acudeixi per donar comptes sobre la presumpta trama d’investigació a Bárcenas

  • L’exlíder del PP ha assegurat que respondrà a totes les preguntes que li facin els diputats

Rajoy tanca aquest dilluns la comissió de la Kitchen: «Respondré a tot»
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Dijous passat, María Dolores de Cospedal, exsecretària general del PP, es va negar a respondre en la comissió de la Kitchen al Congrés. Uns dies abans, l’exministre de l’Interior dels populars Jorge Fernández Díaz va rebutjar conèixer aquesta presumpta operació posada en marxa des del ministeri que dirigia per espiar Luís Bárcenas, l’extresorer del seu partit. Els dos dirigents conservadors van estar a les ordres de Mariano Rajoy, que aquest dilluns acudirà a la Cambra baixa com a últim compareixent en aquesta comissió. «Respondré al que se’m pregunti», va afirmar amb aplom l’expresident del Govern.

Des del 17 de març, gairebé una quarantena de persones han desfilat pels passadissos del Congrés per intentar aclarir l’existència d’una trama d’espionatge contra Bárcenas per obtenir documents relatius a la presumpta caixa b del PP. El mateix Bárcenas, l’excomissari José Manuel Villarejo, el conseller madrileny de Justícia, Enrique López, o l’exdirector d’aquella època de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, són alguns dels que hi han comparegut.

Ara, el colofó a aquesta comissió el posarà Rajoy, que va ser president del Govern durant el temps en què els investigadors ubiquen aquesta presumpta operació parapolicial que utilitzava fons reservats de l’Estat. A més, l’excap de l’Executiu va deixar clar divendres passat que la seva intenció és respondre a totes les preguntes que se li facin. L’estratègia contrària a la de Cospedal. «Si ella va considerar que no havia de respondre, va fer molt bé. Jo respondré perquè no tinc cap problema a respondre», va assenyalar Rajoy, no obstant.

La seva relació amb la trama

L’exlíder dels populars va voler deixar clar també que no coneix Villarejo, que presumptament va estar al capdavant de l’operació d’espionatge a Bárcenas. No obstant, l’excomissari ha testificat al Congrés en dues ocasions que Rajoy estava al corrent de la trama, fins al punt que en alguna ocasió el va informar a ell mateix a través de missatges de mòbil.

A més, va assegurar que un dia va anar a la seu del PP al carrer Génova per assegurar-se que era Rajoy qui donava les ordres. «Va baixar Rajoy i va dir “vinga a treballar”», va emfatitzar Villarejo.

Notícies relacionades

Una cosa «absolutament falsa», en paraules de l’expresident, que va apuntar que no sap quan va saber de l’existència de Villarejo, però que, sens dubte, quan va ser ministre de l’Interior no tenia «la més remota idea» d’aquest comissari. «L’únic cert és que jo no he vist aquest senyor en la meva vida. Aquesta és l’única veritat. I naturalment ho diré. En la meva vida», va afirmar.

Després de Rajoy, la comissió tancarà les seves portes i els grups tindran un termini per presentar les seves conclusions i intentar acordar un dictamen abans que acabi l’any. Previsiblement, i ja el 2022, aquest dictamen s’elevarà al ple del Congrés per a la seva ratificació.