Clausura del 14è Congrés del PSdeG-PSOE

Sánchez augura que Espanya serà de nou «exemple» en vacunació, ara amb les injeccions a nens

  • El president també mostra la seva convicció que hi haurà sèrum espanyol contra la Covid-19 i serà un «orgull de país»

  • Apuja el to contra el PP, que al bloquejar la renovació del CGPJ, «danya la democràcia, incompleix la Constitució i és absolutament imperdonable»

Sánchez augura que Espanya serà de nou «exemple» en vacunació, ara amb les injeccions a nens

EFE / LAVANDEIRA JR

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Amb Espanya cavalcant sobre la sisena onada de la pandèmia, el Govern ho fia tot a la continuïtat de la campanya de vacunació i a les mascaretes. No es planteja imposar restriccions i, en tot cas, ho deixa en mans de les comunitats autònomes. I recorda que d’aquí una setmana començarà una altra fita en aquest llarg combat contra la Covid-19: la immunització dels nens menors de 12 anys. Espanya, assegura el cap de l’Executiu, tornarà a ser un «exemple» davant el món.

El vaticini de Pedro Sánchez va ser un dels eixos del seu discurs en la clausura del 14è Congrés Nacional del PSdeG-PSOE a Santiago de Compostel·la, el conclave que ha certificat l’ascens de Valentín González Formoso com a nou secretari general i que es va tancar aquest 8 de desembre no sense turbulències internes per l’encastellament del seu antecessor, Gonzalo Caballero.

La campanya de la vacunació pediàtrica començarà el 15 de desembre amb els nens de 5 a 11 anys. Rebran la seva primera dosi de Pfizer a escoles, vacunòdroms, hospitals o centres de salut –segons habiliti cada comunitat–, i la segona els serà administrada al cap de vuit setmanes. La Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van donar aquest dimarts el vistiplau a la immunització dels més de 3,3 milions de petits d’entre 5 i 11 anys, la franja d’edat que presenta una incidència més elevada acumulada (498 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, davant els 290,10 del conjunt de la població). Les punxades contribuiran a disminuir els contagis entre el col·lectiu infantil i la transmissió en l’entorn familiar i a les escoles.

«Som el mirall en el qual es miren moltes societats europees. Per això ara que estem veient que puja la incidència, jo el que li demano a la societat espanyola que fem el que hem estat fent fins ara: que confiem en la ciència i en la prudència. Vacunes i mascareta. I igual com hem sigut un exemple per al món en la vacunació de la nostra gent gran i els nostres més joves, tornem a ser un exemple de vacunació en el món dels nostres nens i nenes. Diferents generacions, però un mateix orgull, l’orgull de país, de ser espanyol», va apuntar Sánchez aquest dimecres durant la seva intervenció en la clausura del congrés dels socialistes gallecs, acompanyat pels aplaudiments dels delegats i convidats.

«La culpa seria de Sánchez»

El president va recordar que fa un any encara no havia començat la inoculació i «no se sabia bé quin era el futur» de l’educació dels nens. I, no obstant, va presumir, Espanya va superar la prova i va ser «dels pocs països d’Europa amb el 99% d’aules obertes i això és tot un exemple». Sánchez sol remarcar, davant el discurs catastrofista de la dreta, que l’«èxit» en la gestió de la pandèmia és imputable a l’esforç dels ciutadans, dels professionals sanitaris i de les administracions. Aquest dimecres també ho va fer: «Hem complert els compromisos amb la UE i això és motiu d’orgull per a molts, però hauria de ser motiu d’orgull per a tots els que se sentin compatriotes».

El cap de l’Executiu va ressaltar, en aquest sentit, que Espanya ha aconseguit immunitzar el 90% de la població més gran de 12 anys «malgrat tots els problemes» de l’últim any. Espanya, doncs, ha complert «en temps i forma» la vacunació. Però si no s’hagués aconseguit aquest objectiu, va ironitzar, «la culpa seria de Sánchez». «Però com que sí que ho hem fet és gràcies a les comunitats autònomes». Un altre nou cop al discurs de la dreta.

El líder socialista va insistir en la importància de comptar amb un Estat del benestar «fort», una sanitat «forta», una «ciència forta». És una de les «lliçons» a extreure per al present i per al futur. «Estic convençut que tindrem una vacuna espanyola davant la Covid-19. I això serà també un enorme orgull per al nostre país», va remarcar.

«Avançar o retrocedir»

A més de la vacunació infantil, la jornada estava marcada pel relleu a la cancelleria d’Alemanya: l’elecció del nou cap del Govern, el socialdemòcrata Olaf Scholz, en coalició amb liberals –«els autèntics, no els que tenim a Espanya, que sempre miren a la dreta»– i verds, que posa fi a l’era d’Angela Merkel, després de 16 anys en el poder. El gir en el principal país europeu demostra, per a Sánchez, el gir del Vell Continent cap a l’esquerra, canvi d’aires que s’ha produït ja a diversos països. El líder socialista va repassar les qüestions incloses en el programa de govern germànic: pujada del salari mínim, equiparació salarial, ingrés mínim vital, formació professional, beques, revalorització de les pensions... «Parlen de tot el que estem fent des de fa gairebé tres anys i mig des del Govern d’Espanya: som l’avantguarda del que ha d’arribar a Europa».

Que estigui prenent la flama de la socialdemocràcia en altres països indica, per a Sánchez, que els ciutadans volen una resposta d’esquerres, i no una de neoliberal, que és el que va donar la dreta en la crisi financera del 2008». La socialdemocràcia, va seguir, suposa parlar d’una «recuperació econòmica justa».

Notícies relacionades

El president va elogiar l’estil d’oposició constructiva que vol liderar González Formoso i el va contrastar amb el del PP al Congrés. Tan dur que es nega «fins i tot a modificar un article de la Constitució», el 49, per substituir el terme «disminuïts» pel de persones amb discapacitat. «La pregunta és a qui defensa la dreta d’aquest país, perquè no defensa els ciutadans corrents», va denunciar. No només això, amb el PSOE en el poder, va oposar, les recuperacions econòmiques són «molt més ràpides i justes». «Però quan governa la dreta són més injustes i amb corrupció: avui hi ha exemplaritat on abans hi va haver corrupció», va remarcar. Segons el seu parer, només hi ha dues vies, «o avançar o retrocedir».

Al final del seu llarg discurs, Sánchez va recordar que el PP continua paralitzant el relleu a la cúpula judicial: «Jo no vull una Espanya petita i grisa com vol la dreta. Jo vull una Espanya amb totes les seves llengües i identitats. Quan veig una oposició que no compleix les seves obligacions constitucionals i que bloqueja la renovació dels jutges, estan danyant la democràcia i això és absolutament imperdonable».

Recolzament a Formoso en un PSdeG dividit