Crisi del coronavirus

El TSJC sentencia que la Generalitat va discriminar la Policia i la Guàrdia Civil en la vacunació

  • El tribunal ordena al Govern continuar la vacunació als agents dels dos cossos «en igualtat de condicions» amb altres funcionaris d’activitats essencials

El TSJC sentencia que la Generalitat va discriminar la Policia i la Guàrdia Civil en la vacunació
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat aquest divendres que el pla de vacunació de la Generalitat va ser «discriminatori» per als efectius de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Catalunya.

La sentència, consultada per Europa Press, estima el recurs que van presentar l’Associació de la Guàrdia Civil, Justícia Civil (Jucil) i Justícia Policial (Jupol) contra la Conselleria de Salut.

A l’abril, els sindicats policials van presentar un recurs exposant que en el procés de vacunació, gestionat per les comunitats autònomes, «no s’ha vacunat a Catalunya Policia Nacional ni Guàrdia Civil, tret d’aquells que, a més d’estar en actiu o en reserva, tinguessin una edat d’entre 60 i 65 anys».

La tesi de la fiscalia

Per la seva part, la Fiscalia es va posicionar defensant que «les forces i cossos de seguretat de l’Estat han sigut exclosos injustificadament de l’aplicació de l’esmentat pla de vacunació preferent, i relegats al sistema de vacunació comú», per la qual cosa va afirmar que se’ls havia vulnerat el dret a la igualtat i a la no-discriminació.

En canvi, la Generalitat va negar discriminació i va assegurar que «van ser esdeveniments aliens a ella els que van provocar que la vacunació es produís al ritme que s’expressa», com la dificultat per comunicar les dades i la paralització en el seu moment per vacunar amb AstraZeneca.

Al valorar els arguments, els jutges assenyalen que el document d’estratègia de vacunació davant la Covid-19 a Espanya preveia una posició prioritària en l’ordre de vacunació per a policies i altres serveis d’emergències, i remarca que aquest pla «no estableix cap diferenciació entre els cossos» per ser estatals o autonòmics.

«Falta total d’iniciativa»

Notícies relacionades

Tenen en compte les xifres de vacunació als Mossos en comparació amb la Policia i la Guàrdia Civil, i creuen que «al costat d’aquest retard, s’aprecia també una falta total d’iniciativa en l’administració autonòmica respecte de l’atenció als cossos nacionals».

Per tot, els jutges arriben a «la conclusió que l’administració autonòmica no va disposar de la mateixa voluntat i afany en la protecció sanitària dels cossos nacionals respecte dels interns».