Implicada la fiscal general

El despatx de Garzón carrega contra l’Associació de Fiscals per Stampa

  • Defensa que l’entitat no té legitimitat per demanar accés a la documentació del ‘cas Tàndem’

Baltasar Garzón en una imatge d’arxiu.

Baltasar Garzón en una imatge d’arxiu. / JUANJO MARTÍN

2
Es llegeix en minuts

El despatx de Baltasar Garzón ha arremès contra l’Associació de Fiscals (AF) per considerar «totalment insostenible» la seva petició a la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, per accedir a la documentació del cas Tàndem per ser «informació reservada» en la qual «no tenen cap tipus d’interès legítim».

En una carta a la Comissió Executiva de l’AF, Garzón carrega contra l’actuació de l’Associació de Fiscals que en l’últim Consell Fiscal va sol·licitar «informació per escrit d’advocats intervinents» en el cas Villarejo així com «fiscals encarregats de l’administració des de la incoació i si el despatx del Sr. Garzón ha exercit la defensa d’algun o alguns dels investigats».

Aquesta sol·licitud s’emmarca en la polèmica per les presumptes irregularitats denunciades pel fiscal Ignacio Stampa per apartar-lo d’aquest procediment. Una petició que aquest mateix dijous ha reiterat per escrit la fiscal general de l’Estat, a qui han requerit novament la documentació relacionada amb les diligències i expedients relatius al fiscal Stampa, després de la «negativa» de Delgado a entregar-la en el Consell del 24 de novembre.

No personada

Al respecte, Garzón (parella de la fiscal general) ha destacat que Delgado «no té cap tipus de facultat competencial per accedir a la informació reservada que s’interessa per aquesta associació». Però que, a més, «l’Associació de Fiscals no té cap tipus de legitimació per sustentar la petició de la informació que interessa de la fiscal general de l’Estat ja que no està personada en el procediment iniciat» pel fiscal Stampa» i «no té previst estatutàriament» l’accés a aquesta informació. Així mateix, els acusa d’estar «vulnerant el dret al secret professional propi de l’advocacia i [...] d’alterar l’efectiu i normal desenvolupament del dret de defensa sense intromissió il·legítima de cap tipus».

Notícies relacionades

El despatx de Garzón està «analitzant les diferents accions judicials que es puguin emprendre en defensa dels seus interessos» i «amb la intenció de conèixer si aquesta associació ha vingut actuant de forma similar a com ara està fent» sol·licita, «mitjançant el mecanisme de presa de decisió oportú», accés a còpia certificada de les actes de votació, debat i propostes sobre la decisió de demanar aquesta documentació en el Consell Fiscal.

També, «còpia certificada sobre si en algun dels congressos i reunions previs d’aquesta associació s’han debatut o sotmès a votació qüestions referides a l’exercici professional d’advocats que tinguin relació d’amistat, familiaritat o qualsevol altre tipus anàleg d’afinitat amb fiscals o jutges en exercici».