Després de la decisió del TGUE

El Suprem no modificarà la situació de Puigdemont: si ve a Espanya se’l detindrà

  • Ha de manar traduir la resolució de la justícia europea, que no veu necessària tornar la immunitat a l’expresident

  • Comunicarà a la defensa el compliment dels termes establerts en la resolució donada a conèixer la setmana passada

El Suprem no modificarà la situació de Puigdemont: si ve a Espanya se’l detindrà

REUTERS / Guglielmo Mangiapane

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem no té previst donar una resposta immediata a l’escrit de la defensa de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en què l’instava a pronunciar-se sobre la suspensió del procediment en contra seu que semblava deduir-se de la interlocutòria del vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que denegava tornar-li cautelarment la immunitat. La falta d’urgència s’explica que la situació de rebel de la justícia espanyola de l’expresident no ha canviat en absolut, per la qual cosa si ve a Espanya serà detingut, com passava abans de l’última interlocutòria europea.

Fonts de l’alt tribunal assenyalen que per donar una resposta a l’escrit presentat per l’advocat a Espanya de Puigdemont, Gonzalo Boye, s’ha de manar traduir la resolució del TGUE per tenir un coneixement exhaustiu dels termes en què es produeix la resolució, que rebutjava la pretensió de la defensa en la decisió, però en els seus arguments jurídics declarava suspès el procediment de les euroordres cursades per poder forçar la seva detenció a Espanya i fins i tot donava a entendre que també del procediment seguit en contra seu. Assenyalava que el Suprem n’estava al corrent, perquè així ho havia comunicat l’Advocacia de l’Estat, malgrat que a l’alt tribunal espanyol no li constava d’aquesta manera.

No obstant, des de l’alt tribunal s’assenyala que el procediment seguit pel magistrat Pablo Llarena contra els responsables del procés declarats en rebel·lia continua endavant, tot i que es trobi en estat latent fins que els fugits estiguin a disposició de la justícia espanyola, moment en què serà reobert. És a dir, que si l’expresident ve a Espanya serà detingut exactament igual que passava fins ara.

No a Europa

Notícies relacionades

Una altra cosa és a la resta de països de la Unió Europea, on, després del que ha passat a Itàlia i amb la decisió del TGUE a la mà cap país procedirà a aturar-lo en compliment de les euroordres cursades, a l’entendre que queden paralitzades mentre es resol la qüestió prejudicial cursada per Espanya després de la negativa belga d’entregar l’exconseller Lluís Puig per considerar que el Suprem no era el tribunal espanyol competent per jutjar-lo.

Amb la interlocutòria del TGUE a la mà, la defensa de Puigdemont va preguntar al Suprem per les comunicacions que hagi pogut remetre a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, Interpol i les policies dels països de la zona Schengen en relació amb la paralització del procediment seguit en contra seu. La resposta de l’alt tribunal consistirà a recordar-li el compliment estricte de l’establert en la resolució, com fa amb totes aquestes.