Estratègia de defensa

Puigdemont recusa Llarena per rebre un premi d’una fundació que defensa la unitat d’Espanya

  • Considera que es vulnera el principi del jutge imparcial i demana saber qui resoldrà l’incident, perquè els seus companys també poden estar contaminats

Puigdemont recusa Llarena per rebre un premi d’una fundació que defensa la unitat d’Espanya
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La defensa de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont és de les que pensen que no hi ha millor defensa que un bon atac. I fins ara li ha sortit bé, almenys al Tribunal Constitucional, on va aconseguir que els dos magistrats amb més coneixements penalistes, Cándido Conde-Pumpido i Antonio Narváez, s’apartessin dels assumptes del procés. Ara ha optat per repetir estratègia al Suprem contra el magistrat encarregat de la causa que hi ha oberta en contra seu: Pablo Llarena. El motiu és haver rebut un premi de la Fundació Villacisneros, que es declara defensora de «la unitat d’Espanya i de l’orgull de ser espanyol», segons resa l’incident de recusació al qual tingut accés aquest diari.

Al llarg de 34 pàgines, Puigdemont i la resta de fugits de la justícia espanyola argumenten per què Llarena no pot seguir al capdavant del procediment obert contra ells per la seva responsabilitat en el procés i que serà reactivat una vegada estiguin a disposició del Tribunal Suprem. La perduda d’imparcialitat s’articula entorn del premi que li va ser concedit a Llarena el passat 16 de novembre per la Fundació Villacisneros.

L’escrit sosté que «l’acceptació pel magistrat d’aquesta distinció, en relació precisament amb la seva actuació en aquesta causa penal, ha compromès definitivament la seva aparença d’imparcialitat: no es pot pretendre que, en aquestes circumstàncies, després de l’acceptació del denominat premi Villacisneros, atorgat per la Fundació Villacisneros, que ha reclamat l’empresonament de Puigdemont pels fets pels quals se’l persegueix políticament en aquesta causa penal» pugui permetre-li «conservar cap aparença d’imparcialitat per a la instrucció d’aquesta causa».

Qui resol

Notícies relacionades

«En definitiva, l’interès demostrat pel magistrat, que l’ha portat a l’acceptació del premi Villacisneros, atorgat per una fundació que ha arribat a aclamar el crit ‘¡Puigdemont a la presó!’ en relació amb els fets que han donat lloc a aquesta causa penal, fa ineludible el seu apartament definitiu de la mateixa», afirma l’advocat de l’expresident, Gonzalo Boye, en el seu escrit, en el qual també demana saber quins jutges de la Sala Segona resoldran l’incident de recusació en el cas que Llarena no s’aparti voluntàriament.

Basa la petició en el fet que considera que molts dels magistrats de la Sala Penal de l’alt tribunal també poden estar contaminats, per la qual cosa, en cas que haguessin de participar en l’estudi i resolució de l’incident, també demanaria que s’apartessin.