Possible avanç electoral

Unides Podem s’obre a una aliança a Andalusia amb Teresa Rodríguez i Íñigo Errejón

  • Els morats estan disposats a obrir un «front ampli» que aglutini tots els actors progressistes

Unides Podem s’obre a una aliança a Andalusia amb Teresa Rodríguez i Íñigo Errejón
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El més que probable avanç electoral que s’acosta a Andalusia està desencadenant els primers moviments en el tauler polític. Sobretot, a l’esquerra del PSOE. Unides Podem, Endavant Andalusia i Més País Andalusia lluitaran pel mateix espai en uns futurs comicis. Tret que es reconstrueixin ponts. Podem i Izquierda Unida estan per la feina i han allargat la mà a Teresa Rodríguez i a la formació d’Íñigo Errejón per conformar un «front ampli» i evitar la penalització de presentar-se per separat a les urnes.

El rebuig dels Pressupostos de PP i Cs a Andalusia fan preveure un avanç electoral per a aquest primavera –més de mig any abans del programat– i dificulten els temps perquè la plataforma que Yolanda Díaz prepara estigui llesta. No obstant, a Unides Podem estan disposats a ser ells els qui explorin amb la resta d’actors polítics andalusos per arribar a un acord de cara als comicis.

«Estem convençuts que articularem un front ampli que aglutini actors i subjectes polítics progressistes», ha reivindicat el portaveu nacional de Podem, Pablo Fernández, al ser preguntat per la possibilitat d’una entesa amb Endavant Andalusia i Més País Andalusia. La portaveu federal d’IU, Sira Rego, també ha reivindicat que forma part de l’ADN del seu partit «aquesta voluntat d’acord de l’esquerra» i que estan «treballant amb afany» perquè sigui possible a Andalusia.

Els esculls

El pacte, no obstant, resulta complex. Unides Podem va trencar els llaços amb Teresa Rodríguez fa més d’un any després que la líder d’Anticapitalistes s’apropiés de les sigles d’Endavant Andalusia, sota les quals es van presentar els morats a les eleccions del 2018. Rodríguez, al costat de set diputats regionals més, es va donar de baixa de Podem, però va conservar el seu escó al Parlament andalús i, des d’aleshores, les tibantors entre els dos bàndols no han deixat de succeir-se.

Rodríguez veu amb bons ulls el front ampli que prepara la vicepresidenta segona del Govern. «Qualsevol iniciativa que vagi orientada a posar en comú polítiques de canvi és interessant per fer un seguiment», va reconèixer a mitjans de mes. No obstant, davant l’escàs temps de maniobra que tindrà Díaz per posar en marxa la maquinària, cal veure si la líder d’Endavant Andalusia accepta l’acord de mans dels que fins fa un any eren els seus companys.

Notícies relacionades

Una de les principals conseqüències per a Unides Podem de l’enfrontament amb Rodríguez va ser el desarmament de la marca electoral. En part, això ha obligat la secretària d’Organització de Podem, Lilith Verstrynge, a bolcar-se en Andalusia des que va accedir al càrrec a principis d’estiu. La dirigent morada ha realitzat diverses gires per Andalusia per analitzar l’estructura del partit i consolidar l’aliança amb IU. De moment, les dues formacions aniran en coalició a les eleccions al costat d’Aliança Verda i sota la batuta de Toni Valero (IU) i Martina Velarde (Podem).

La tercera pota

La tercera pota de l’hipotètic front ampli seria Més País Andalusia. La formació, tot i que autònoma del lideratge d’Errejón, no deixa de ser una escissió dels morats que ha optat ja per aliar-se amb dues forces andalusistes: Andalusia Pel Sí i Iniciativa del Poble Andalús. Les tres formacions presentaran el pròxim cap de setmana el nom de la coalició amb la qual es presentaran als comicis.