El Govern celebrarà dos Consells de Ministres fins a final d’any per poder complir amb Brussel·les

  • El president dona ordre als membres del seu Gabinet d’incrementar l’activitat de l’Executiu per «consolidar la recuperació econòmica»

  • Aquest dimarts es tractarà al Consell l’avantprojecte de llei de creació i creixement d’empreses, compromès amb Brussel·les

El Govern celebrarà dos Consells de Ministres fins a final d’any per poder complir amb Brussel·les

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Superada la prova dels Pressupostos de 2022 –només queda ja el tràmit al Senat–, el Govern incrementarà la seva activitat de manera immediata. Segons van apuntar fonts de la Moncloa, el president, Pedro Sánchez, ha donat «instruccions d’accelerar l’activitat de l’Executiu per consolidar la recuperació econòmica». Per això se celebraran dos Consells de Ministres setmanals «d’aquí a final d’any». És a dir, que a la reunió ordinària del Gabinet dels dimarts se n’afegirà una d’extraordinària cada setmana, els divendres.

Així, aquest dimarts, 30 de novembre, es tractarà al Consell l’avantprojecte de llei de creació i creixement d’empreses –compromès amb Brussel·les–, mentre al Congrés s’aproven la reforma de les pensions i la llei de la cadena alimentària.

Document

Des de la Moncloa ja anticipaven la setmana passada que el Govern focalitzaria la seva activitat en les prioritats econòmiques: Pressupostos, pensions (ja encarrilades) i reforma laboral, que de moment està embussada i requerirà aprofitar els terminis fins al final. Però l’Executiu haurà d’arribar amb o sense acord tripartit amb els agents socials, ja que Brussel·les exigeix que estigui aprovada i publicada al BOE abans del 31 de desembre.

El Ministeri d’Economia que dirigeix Nadia Calviño ja apuntava a finals de setembre les tasques que el Govern tenia pendent de portar a terme en el segon semestre de 2021 perquè Brussel·les alliberés els fons. L’import total previst per a 2021 és de 19.036 milions d’euros i el 2022 arribarien 18.000 milions. El calendari de desemborsaments s’allarga fins a 2026 quan, si tot va bé, Espanya haurà rebut un total de 69.512,6 milions d’euros en subvencions.

Notícies relacionades

Entre les reformes que Economia reconeixia com a pendents a finals de setembre hi havia l’impost sobre plàstics no reutilitzables i residus, el projecte de llei d’accés a les professions d’advocat i procurador i la publicació de l’estratègia nacional d’autoconsum. A més, el Consell de Ministres també té previst aprovar abans de final d’any el projecte de llei audiovisual, ja desbloquejada després del pacte pressupostari amb el PNB.

Des del Govern confereixen gran importància a dues fites més aquesta setmana: a partir de dimecres es reunirà l’Assemblea General de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), que «consolidarà Espanya com a país de referència del turisme segur», i també espera tenir dijous «molt bones xifres» d’ocupació i afiliació a la Seguretat Social.