Llei seguretat ciutadana

Agents de tots els cossos surten al carrer per la reforma de la ‘llei mordassa’

A la protesta de Madrid s’han afegit el PP, Vox i Ciutadans i els seus principals dirigents

La policia i la Guàrdia Civil estima que la futura norma deixarà «indefensos» els agents i amb menys seguretat jurídica

Agents de tots els cossos surten al carrer per la reforma de la ‘llei mordassa’

EFE/ J.J. Guillén

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Aquest dissabte agents de tots els cossos policials, des de guàrdies civils a policies nacionals, autonòmics i locals, surten al carrer a Madrid per protestar contra la reforma que planteja el Govern de l’actual llei de seguretat ciutadana, l’anomenada ‘llei mordassa’, en una manifestació a què s’han afegit el PP, Vox i Ciutadans.

Malgrat les discrepàncies inicials entre sindicats i associacions, finalment tots els col·lectius representatius de les forces de seguretat de l’Estat han decidit acudir a la marxa auspiciada per Jusapol, l’associació nascuda el 2018 i de la qual van sorgir Jupol i Jucil, les dues organitzacions actualment amb més representació en els consells de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, respectivament.

Sota el lema ‘No a la inseguretat a Espanya’, la manifestació partirà al voltant a les 11:30 hores de la Puerta del Sol i culminarà davant el Ministeri de l’Interior, situat al número 5 del passeig de la Castellana, al costat de la plaça de Colón.

A la protesta, en què es preveu una assistència notable d’agents, se sumaran, tal com han anunciat, els líders del PP, Vox i Ciutadans, Pablo Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas, respectivament. També la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, fa setmanes va dir que participaria en la manifestació.

Dilluns passat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va lamentar a Mèrida que el PP miri de «patrimonialitzar» i «polititzar» les forces de seguretat formades per professionals que han fet dels cossos policials les institucions més ben valorades. «Aquesta imatge també es deu a la seva neutralitat, que hauria de ser preservada per tots», va dir.

Notícies relacionades

En la protesta d’aquest dissabte, que s’espera massiva, es repetiran els retrets que els agents van transmetre aquest dimecres davant les delegacions del Govern contra els canvis que el PSOE i Unides Podem han acordat introduir en la reforma de la llei de seguretat ciutadana, vigent des de juliol del 2015 i que va ser aprovada amb els vots del PP, que comptava amb majoria absoluta en el Congrés.

Fonamentalment, les organitzacions sindicals, que criden a la mobilització dels agents i de tota la ciutadania, consideren que la futura llei deixarà «indefensos» els policies i les seves actuacions amb menys seguretat jurídica.