Tancament de l’assemblea del partit

Els comuns segellen la seva aposta pel ‘front ampli’ de Yolanda Díaz

  • La vicepresidenta del Govern demana a Colau que es presenti a les eleccions del 2023 per reeditar el seu mandat

Els comuns segellen la seva aposta pel ‘front ampli’ de Yolanda Díaz

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Posada de llarg de Catalunya En Comú per recolzar la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz. Els comuns han exhibit aquest diumenge la seva sintonia amb el projecte que té la ministra, encara ple d’incògnites, convidant-la al tancament de la seva tercera assemblea a Barcelona i reeditant així l’acte que va tenir lloc a València la setmana passada per unir les esquerres sota el seu ’front ampli’.

De fet, els morats han ratificat la ponència que sustenta que «guanyar passa per fer Díaz la pròxima presidenta del Govern d’Espanya». ¿Com? «Obrint-se a noves aliances que qualitativament representin molt més que la suma de les parts» i «convertint un potencial lideratge en projecte i subjecte polític».

En aquesta ocasió, la líder de Podem, Ione Belarra, sí que ha intervingut a través d’un vídeo i hi ha assistit personalment la secretària d’organització, Lilith Verstrynge. A la clausura també han acudit el ministre de Consum, Alberto Garzón; la vicepresidenta de la Generalitat valenciana, Mónica Oltra, així com les coordinadores del partit a Catalunya que han revalidat el seu càrrec, Jéssica Albiach, Ada Colau i Candela López reflectint les tres sensibilitats polítiques dins de l’espai –Barcelona en Comú, Podem i ICV– per evidenciar una força cohesionada i deixar enrere les divisions que en el passat van generar tensions internes.

«Compteu amb Catalunya»

En el seu discurs, Albiach ha enaltit que «progressisme i plurinacionalitat, federalisme, són la mateixa cosa» i ha apostat per teixir aliances per eixamplar aquest espai polític. Dirigint-se directament a Díaz, ha reblat: «Compteu amb Catalunya per transformar Espanya. Els processos de transformació no es construeixen d’esquena i a la contra, sinó de la mà i a favor de la gent. Nosaltres no només ens necessitem, és que també ens estimem».

Díaz, aclamada a crits de «presidenta», ha recollit el guant i ha insinuat que «toca tornar a ser l’avantguarda, col·locar Catalunya al centre», desatacant la tasca de Colau al capdavant del consistori i demanant-li que torni a ser candidata en les eleccions del 2023.

La també ministra de Treball ha apostat per una Espanya plurinacional en la qual es respectin totes les llengües cooficials, ha posat en relleu la política «artesanal», aquella que «basteix ponts» des del diàleg, l’única eina per canviar la vida i les societats. «El diàleg és més lent, però és tenaç, construeix i legitima. Davant els que deien que només hi ha una Catalunya; n’hi ha dues, n’hi ha moltes», ha afegit, posant el «bé comú» per sobre de la divisió ‘processista’.

Díaz ha tret pit de la seva tasca al Govern, deixant clar que l’Executiu ha destinat 3.232 milions d’euros als ertos a Catalunya, constatant així «el valor d’allò públic». «Sí que es pot governar per a la majoria social», ha emfatitzat, apressant alhora la reforma laboral.

Federalisme i ecofeminisme

Colau, per la seva banda, ha tornat a exigir la regulació dels lloguers i ha dit que la seva obra de govern demostra que es poden liderar les institucions de manera diferent. Així, ha cridat a construir «aliances plurinacionals» per consolidar el projecte de la vicepresidenta: «Díaz no volia ser presidenta ni una líder mundial, però li ha tocat [...] Espanya necessita Díaz, és un matrimoni col·lectiu», ha conclòs.

Belarra, a través d’un vídeo, ha definit la pròxima etapa com a «apassionant i esperançadora» per «reconstruir el que no funcionava bé, consolidar el futur de les pròximes generacions». «Necessitarem totes les mans, idees i mirades transformadores per pilotar un projecte ecofeminista i un nou model econòmic social», ha asseverat.

Oltra, per la seva banda, ha cridat a trencar la «falsedat del dogma neoliberal que les dretes gestionen millor». «És mentida, gestionen fatal, fan polítiques profundament egoistes i insolidàries. I són mals gestors, per no parlar que són uns corruptes», ha afirmat, apostant per una transformació ecològica i descartant així l’ampliació de ports i aeròdroms.

Notícies relacionades

El nou full de ruta de la formació passa per defensar un Estat republicà i plurinacional, per blindar la taula de diàleg entre governs –sense referèndum a curt termini–, per l’ampliació i l’enfortiment de l’autogovern català, per un nou sistema de finançament, per l’ecologisme i el feminisme com a guia de transformació de la política i per un nou pla per a la recuperació econòmica que sigui sostenible i noquegi les desigualtats acompanyat d’un «escut social» quant als serveis públics.

Els pressupostos

Tot i que no han volgut inquirir en aquest tema, els comuns es reuniran aquesta tarda a les 16 hores amb el Govern per intentar lligar el seu recolzament als pressupostos i salvar així el primer tràmit al Parlament després del veto de la CUP. Al seu torn, reclamaran que Esquerra retiri també la seva esmena a la totalitat dels comptes a l’Ajuntament de Barcelona. Sobre la taula, els morats proposen multiplicar la inversió en la xarxa ferroviària per arribar fins als 600 milions en quatre anys posant en funcionament noves línies de trens i ampliar la T-Jove fins als 30 anys i la T-16 fins a les sis zones. A més, sol·liciten 1.500 milions d’euros en cinc anys per «crear espais verds», prestar més atenció a la salut mental i uns 300 milions d’euros per a un dentista públic. Quant al Hard Rock i als Jocs Olímpics d’Hivern, volen que el Govern faci marxa enrere i aposti per un canvi de model productiu que sigui més sostenible.