VIOLÈNCIA MASCLISTA

Crims sexuals i assassinats vicaris seran considerats feminicidi

A partir de gener es comptabilitzaran assassinats com els de Laura Luelmo i Diana Quer

Crims sexuals i assassinats vicaris seran considerats feminicidi
2
Es llegeix en minuts

A partir de l’1 de gener de 2022 el Govern comptarà les víctimes mortals de totes les violències masclistes, no només els feminicidis perpetrats en l’àmbit de la parella o l’exparella.

Els assassinats de dones per violència sexual i per explotació sexual en l’àmbit familiar passaran a ser comptabilitzats per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere en una estadística més àmplia que la que s’elabora des de 2003, que només té en compte les dones assassinades per les seves parelles o exparelles. També formaran part d’aquest càlcul les víctimes mortals de la violència vicària, la que s’utilitza per fer el màxim mal a una dona a través de l’agressió als fills o a altres persones importants per a ella.

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha anunciat aquest divendres que el Ministeri d’Igualtat està ultimant els detalls per ampliar aquesta estadística de feminicidis, que a partir de 2022 tindria en compte assassinats com el de Laura Luelmo i Diana Quer.

Entre les noves categories, ha detallat, es troben la violència sexual –en la qual es tindrien en compte també els crims de dones sotmeses a situacions d’explotació sexualtracta i prostitució–, els perpetrats en l’àmbit de la violència familiar, els crims per violència vicària i els assassinats de dones que es cometin en un entorn social més ampli, com per exemple els que cometin ocupadors, companys de feina o veïns contra dones pel fet de ser-ho.

L’estadística tindrà en compte els assassinats que cometen els homes contra les dones pel fet de ser-ho; serà un càlcul ampli de feminicidis i en paral·lel es continuarà elaborant l’estadística de dones assassinades per les seves parelles o exparelles: 1.118 des de 2003.

Notícies relacionades

Rosell ha reconegut que el còmput ampliat de feminicidis és un «deute» que s’arrossega des de fa anys i que es materialitzarà el 2022. La delegada ha precisat que en les pròximes setmanes s’especificaran els detalls de les subcategories de la nova estadística, que ha sigut sotmesa al Ple de l’Observatori Estatal de Violència contra les Dones.

El 016 atén les víctimes de totes les violències contra les dones. És un telèfon gratuït i confidencial que dona servei en 53 idiomes i no deixa rastre a la factura. També s’ofereix informació a través del correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es i assessorament i atenció psicosocial mitjançant el número de Whatsapp 600 000 016. A més, els menors poden dirigir-se al telèfon d’ANAR 900202010.