Baròmetre de novembre

El PSOE avantatja de 6,7 punts el PP mentre Podem i Vox recuperen terreny, segons el CIS

Els de Sánchez cauen nou dècimes, mentre que els de Casado perden 1,2 punts

El sondeig es va fer en ple debat sobre el lideratge morat de Yolanda Díaz i entre rumors d’avanç electoral

El PSOE avantatja de 6,7 punts el PP mentre Podem i Vox recuperen terreny, segons el CIS
2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PSOE obté un 27,6% en estimació de vot en l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), davant el 20,9% del PP, així que els socialistes avantatgen els seus rivals de 6,7 punts. A més, el CIS mostra com Unides Podem i Vox recuperen terreny davant els partits majoritaris.

En concret, atorga un fort repunt als morats, que pugen gairebé dos punts en un mes fins al 13,6%. En el cas de l’extrema dreta, Vox es manté com a tercera força política, amb una pujada d’1,1 punts i escala fins al 14,3%. No obstant UP se li acosta i queda a només set dècimes dels de Santiago Abascal.

Dels catalans, ERC perd una mica de força –cinc dècimes en un mes– i aconsegueix el 2,6%, davant de JxCat (amb l’1,5%) i la CUP (amb un 1%).

Entre Sánchez i Casado

El sondeig, elaborat entre el 2 i l’11 de novembre, en ple debat sobre el lideratge de Yolanda Díaz a Unides Podem i entre rumors d’avanç electoral, manté el partit de Pedro Sánchez com a primera força política, però amb una caiguda de nou dècimes respecte a l’octubre. Pitjor encara és el cas de Pablo Casado, que cau fins al 20,9% (22,1 fa un mes).

L’estudi demoscòpic, publicat el 15 d’octubre, també situava el PSOE al capdavant, però amb un PP que retallava distàncies. Vox baixava lleument i Unides Podem pujava mig punt, però en aquesta ocasió són els més afavorits per l’enquesta, que castiga els hereus de l’antic bipartidisme de facto.

/

Aquest és el primer sondeig que es realitza després de l’acord arribat entre el Govern i el PP per renovar el Defensor del Poble, el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Comptes, i el treball de camp del qual també va coincidir amb una guerra entre la direcció nacional del PP i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Notícies relacionades

L’institut demoscòpic que presideix el socialista José Félix Tezanos va portar a terme les enquestes just quan es concloïa la polèmica que, a compte de la derogació de la reforma laboral, va enfrontar la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, i la segona i titular de Treball, Yolanda Díaz.

Mentre els enquestadors del CIS preguntaven als seus entrevistats també va tenir lloc el debat de totalitat dels Pressupostos per al 2022, un tràmit que el Govern va salvar gràcies al fet que ERC, Bildu i el PNB van rebutjar les esmenes de devolució plantejades pel PP, Vox i Ciutadans, entre d’altres. Aquell mateix dia va tenir lloc la polèmica votació amb què el PSOE i Unides Podem van avalar els candidats del PP per integrar el Tribunal Constitucional, entre ells el lletrat Enrique Arnaldo, a qui s’atribueixen diferents irregularitats en la seva trajectòria professional.