Un avanç electoral

Iglesias intenta accelerar els temps de Díaz per construir una alternativa a Sánchez

  • L’exlíder d’Unides Podem qualifica d’«ingenu» no estar preparat per a un possible avanç electoral que podria activar el president del Govern

  • La vicepresidenta segona respon a la pressió defensant que està centrada a «governar, governar, governar» i que no entra en «especulacions»

Iglesias intenta accelerar els temps de Díaz per construir una alternativa a Sánchez

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«Deixo la política entesa com a política de partit i institucional», va sentenciar Pablo Iglesias el 4 de maig. Aquelles paraules guardaven un petit truc. Després de mesos de silenci, va tornar. No al partit, on no ostenta cap càrrec. Tampoc a les institucions. Però sí a la política. Des de les tertúlies radiofòniques l’exvicepresident ha anat marcant línia. En principi, coordinat amb el partit, tot i que ha aixecat recels en més d’una ocasió. Ara, des d’aquesta posició d’exlíder d’Unides Podem que segueix present a les ones està intentant accelerar els plans de Yolanda Díaz per crear una alternativa a Pedro Sánchez.

Dilluns passat, Iglesias va llançar el primer avís a l’ara líder dels morats en el Govern. Segons va predir, Sánchez avançarà a l’any que ve les eleccions generals programades per al 2023. Aquest dimarts, va ser encara més clar. En un col·loqui al Centre Cultural Blanquerna, a Madrid, sobre com orientar el diàleg i la política a Catalunya, l’exvicepresident va advertir que és «ingenu» no estar preparat davant la possibilitat que Sánchez anticipi els comicis.

Iglesias va explicar que el calendari electoral –amb cites autonòmiques i locals el maig del 2023–, l’emergència de nous partits regionals i els plans de Díaz podien portar Sánchez a cridar a les urnes el 2022. I si això passa, s’ha d’estar preparat, va ser el resum del seu missatge a la vicepresidenta segona.

Resposta contundent

L’actitud d’Iglesias no agrada en l’entorn de Díaz. Hores abans que parlés d’«ingenuïtats», la mateixa vicepresidenta ja va respondre de manera rotunda a les prediccions del que va ser el seu predecessor al capdavant dels morats. «Farem tres coses: governar, governar i governar. És la tranquil·litat que necessita el nostre país, la resta d’especulacions no competeixen al Govern d’Espanya», va sentenciar després de la roda de premsa del Consell de Ministres.

Fonts de l’entorn de la vicepresidenta segona no ocultaven aquest dimarts la seva incomoditat amb les paraules d’Iglesias per situar Díaz en un marc electoral en el qual està intentant no entrar. «¿Però no estava Pablo ja fora de la política?», es preguntaven,deixant anar aquesta crítica a l’exlíder de Podem i a la seva voluntat d’interferir en les dinàmiques de l’Executiu, quan ell va prometre al maig, després de les eleccions madrilenyes, sortir d’escena.

Notícies relacionades

La reflexió de l’exvicepresident connecta, no obstant, amb les observacions que, recurrentment, aboca Iván Redondo. L’excap de Gabinet de Sánchez està insistint que el president faria bé a continuar sent «audaç» i avançar les eleccions. Ell mateix també ha remarcat en aquestes setmanes que Díaz pot arribar a ser presidenta del Govern. «Que no la vulguin tant, que la mataran», asseguraven des del cercle de Díaz.

Des del partit tampoc semblen compartir les presses d’Iglesias. El portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, va afirmar que treballaran perquè «aquesta legislatura acabi el 2023» i sobre el que va ser el seu company de partit va reivindicar la seva «capacitat predictiva» com a «analista polític brillant».