Extemadura

La consulta popular per a la fusió entre Villanueva de la Serena i Don Benito tindrà l’estructura d’unes eleccions

Hi podran votar els que estiguin empadronats abans que es publiqui la convocatòria oficial | Hi haurà un període de sufragi anticipat per als que estiguin fora el dia del referèndum

La consulta popular per a la fusió entre Villanueva de la Serena i Don Benito tindrà l’estructura d’unes eleccions
2
Es llegeix en minuts

La consulta popular per decidir si les localitats extremenyes de Villanueva de la Serena i Don Benito s’uneixen tindrà l’estructura d’unes eleccions. Així ho va anunciar dilluns en roda de premsa la delegada del Govern a Extremadura, Yolanda García Seco, després de reunir-se amb diferents representants públics implicats en l’assumpte: els alcaldes dels dos municipis, Miguel Ángel Gallardo i José Luis Quintana; el director general de Règim Jurídic Autonòmic i Local del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, Gonzalo Díaz Millán; la directora general d’Administració Local de la Junta d’Extremadura, Inmaculada Bonilla, i el subdelegat del Govern a Badajoz, Francisco Mendoza.

La delegada va explicar que aquest referèndum es basa en una llei, la reguladora de les Bases del Règim Local, que «no és gaire explícita en alguns detalls que s’han de seguir en aquests procediments», motiu pel qual han decidit establir-ne un de molt similar al d’una convocatòria electoral «al qual els ciutadans estan acostumats».

Així, podran votar les persones majors de 18 anys que estiguin empadronades o hagin demanat estar-ho en alguna de les dues localitats abans de la publicació oficial dels decrets de convocatòria als diaris oficials, la qual cosa, segons va assegurar García Seco, es produirà abans de finals d’aquest mes. En total, una mica menys de 50.000 persones, va afegir Quintana. L’horari en què es podrà participar serà de 9 a 20 hores i els llocs seran els col·legis electorals habituals, tot i que hi pot haver menys taules.

Sufragi anticipat

Igual que passa en altres sufragis, també s’ha pensat en aquells que no estaran físicament ni a Villanueva ni a Don Benito el 20 de febrer de 2022, dia en què els ciutadans decidiran el futur d’aquestes dues localitats. Per a ells s’ha habilitat un període de vot anticipat que va del 29 de gener al 10 de febrer, incloent-hi els dissabtes. L’horari, en aquest cas, serà matinal (de 10 a 13 hores) i l’ajuntament podrà habilitar diferents punts en funció del nombre de persones que optin per aquesta opció.

Notícies relacionades

Totes aquestes qüestions, no obstant, seran ratificades de manera oficial en resolucions d’alcaldia que s’aniran publicant pròximament, en les quals també es determinaran altres temes, com el model i el color de les paperetes de cada ciutat. El motiu és que es tracta de dues consultes diferenciades entre si malgrat que l’assumpte a decidir suposi un nexe d’unió entre els dos municipis. Per tant, cada un haurà d’arribar al 66% de vots a favor de la fusió perquè es dugui terme; en cap moment seria possible donar-li el vistiplau si només un dels dos l’aprovés.

Per donar a conèixer tots els detalls, García Seco va afirmar que cada ajuntament impulsarà una campanya informativa per «aclarir tots els dubtes que puguin sorgir».