Els comptes catalans

Cs intenta paralitzar la tramitació dels pressupostos de la Generalitat

  • El partit taronja presenta una petició de reconsideració sobre l’admissió a tràmit dels comptes, un pas previ per portar les xifres al Consell de Garanties Estatutàries

Pla mitjà del president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en ple d’investidura del Parlament. Imatge del 21 de maig del 2021 (Horitzontal)

Pla mitjà del president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en ple d’investidura del Parlament. Imatge del 21 de maig del 2021 (Horitzontal) / JORDI PLAY

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans ja ha posat fil a l’agulla. El partit taronja ha presentat aquest dimecres una petició de reconsideració a la Mesa del Parlament sobre l’admissió a tràmit dels pressupostos de la Generalitat, registrats ahir, que paralitza l’inici de les compareixences dels consellers a la Cambra catalana. Aquest és el primer pas perquè després puguin acudir al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) per demanar un informe sobre la legalitat de les xifres previstes per al 2022.

L’òrgan parlamentari es reuneix en aquests moments i previsiblement tombarà la reconsideració, ja que l’independentisme té majoria. De moment, s’han interromput les comissions en què havien de comparèixer els titulars de Presidència i Acció Exterior, previstes a les 10 hores, per explicar les xifres d’aquests departaments.

La política exterior

En el text presentat per Cs es refereixen explícitament al capítol d’acció exterior, ja que consideren que és «inconstitucional» perquè pot anar més enllà de les competències de la Generalitat. El partit recorda que el Tribunal Constitucional ja va decidir contra les estratègies a l’exterior a l’octubre del 2020 i que les autonomies només poden portar a terme polítiques d’acció exterior sempre que no es presentin com a subjecte internacional ni comprometin la unitat i coherència de la política exterior de l’Estat. Els taronges recalquen que en el projecte de pressupostos es preveu la «necessitat de crear un instrument d’acció exterior per donar resposta a les necessitats del país», i considera que això pot xocar amb l’Estatut, amb la llei de relacions exteriors i amb la Unió Europea. «Pretenen dotar la Generalitat d’una posició institucional que va més enllà de l’acció promocional», afirmen.

Notícies relacionades

Aquesta conselleria té previst un pressupost per al 2022 de 98 milions d’euros, 20 milions més que en l’últim exercici, quan va obtenir-ne 78 milions.

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ja va deixar caure ahir que li provocaria «vergonya» que algun partit portés el projecte de pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), una cosa que dilataria els terminis i posaria en perill que el 2022 comencés amb uns comptes aprovats. «Si això es produeix, seria una maniobra de filibusterisme parlamentari perquè no hi ha cap raó objectiva perquè així sigui», va concloure.