Conseqüències de la batalla interna

Feijóo demana a Ayuso i a Casado que «rebaixin el soroll»

  • El líder gallec entén que la dirigent vulgui presidir el PP de Madrid, però creu que s’ha d’esperar a la convocatòria del congrés intern

  • Avisa que amb l’exhibició d’aquesta batalla de poder estan perjudicant el partit i a ells mateixos

Feijóo demana a Ayuso i a Casado que «rebaixin el soroll»

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Continua sent el baró per antonomàsia del PP i aquest dijous va voler demanar calma. Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta de Galícia, no va esquivar les preguntes de la premsa en la roda de premsa després del Consello de la Xunta sobre la batalla pel PP de Madrid. El dirigent gallec va dir una vegada més que veu «normal» que Isabel Díaz Ayuso vulgui presidir el partit a la regió, ja que és habitual que el cap de l’Executiu autonòmic sigui també qui lideri la formació. Li passa a ell, a Juanma Moreno a Andalusia o a Fernando López Miras a Múrcia. Però li va demanar, a ella i també a la resta d’actors d’aquesta guerra interna, que han «de rebaixar el soroll». «No beneficia ningú, no beneficia el partit», va avisar.

Feijóo va recordar que el congrés intern en el qual els militants i compromissaris de Madrid escolliran el seu nou cap de files «encara no està convocat». Segons Génova, serà a la primavera, no concreta si a finals de març o al juny. Segons Ayuso caldria celebrar-lo al més aviat possible per preparar les eleccions municipals de maig del 2023. Segons l’opinió del president gallec, «l’intel·ligent» és esperar que es convoqui i evitar aquestes picabaralles prèvies.

La direcció nacional ha donat mostres suficients i variades que no vol que la presidenta de la Comunitat de Madrid acumuli més poder i ha encoratjat una possible candidatura de José Luis Martínez Almeida. L’alcalde de Madrid, al no descartar que li deixa via lliure, facilita a la cúpula de Pablo Casado la seva aposta per la «tercera via», que una tercera persona, sense un altre càrrec de rellevància, dirigeixi la formació i ells dos puguin seguir centrats en l’Executiu autonòmic i en l’alcaldia. Feijóo, a la gallega, també va tenir paraules de suport a Almeida. D’ell i d’Ayuso va dir que són «grans líders polítics».

El xoc intern que estan vivint els populars madrilenys té mig partit bocabadat. Amb la majoria de les enquestes de cara, la pujada de la inflació i les fissures del Govern per la reforma laboral, diputats i líders autonòmics consultats per aquest diari no entenen per què no posen fi a aquesta crisi.

Sopar del grup parlamentari

Notícies relacionades

Casado va assistir dimecres a la nit a un sopar organitzat des de fa setmanes pel grup parlamentari al Congrés. Gairebé tots els diputats, en són 88, van acudir a la cita, que va ser avançada per la cadena SER. Només en van faltar tres o quatre per motius familiars, entre d’altres el secretari general, Teodoro García Egea, que ha tingut el seu tercer fill fa uns dies. En l’àpat, segons tres assistents, es va parlar d’Ayuso i d’Almeida, però rebutgen que l’objecte del sopar fos per ajuntar les files. Casado va ser rebut amb una ovació per la seva intervenció en el Congrés hores abans en el debat sobre les esmenes a la totalitat dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2022. El líder conservador va prendre la paraula uns minuts davant tots per agrair el seu treball i, en concret, amb les esmenes als Comptes, que ara estan en tramitació. «És un sopar que abans de la pandèmia fèiem cada poques setmanes», va explicar una de la diputades. «És per passar-ho bé i no per estar comentant la feina», va dir un altre parlamentari restant transcendència.

Ayuso també es va veure aquest dijous amb el seu grup de diputats a l’Assemblea de Madrid per mostrar unitat. El grup parlamentari del PP té sempre a l’inici del ple setmanal una reunió a la qual sol assistir Ayuso. Segons fonts del seu equip, aquesta vegada va voler enviar-los un missatge de tranquil·litat i de «confiança en el futur». No van poder escoltar-la ni Ana Camins, l’actual secretària general del PP de Madrid, i que en un moment la direcció nacional va estimar com a «tercera via», ni tampoc Diego Sanjuanbenito, cap de gabinet de Casado.