L’agenda internacional del president

Aragonès viatjarà aquest diumenge a Glasgow, a la Cimera del Clima, i la setmana que ve a París, a la Unesco

  • El president mantindrà contactes a la seu de l’organisme de les Nacions Unides dedicat a la ciència, l’educació i la cultura

  • En el COP-26 coincidirà, en una reunió d’un fòrum regional, amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon

Pere Aragonès

Pere Aragonès / JOAN CORTADELLAS (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Transcorreguts gairebé sis mesos de la seva investidura i presa de possessió, Pere Aragonès donarà inici aquesta setmana a la seva agenda internacional. Els seus dos primers viatges oficials a l’estranger, Waterloo i l’Alguer, a banda, seran a Glasgow, aquest cap de setmana, com a assistent a la Cimera del Clima (el COP-26, tal com va revelar dilluns ‘La Vanguardia’), i a París, la setmana vinent, seu de la Unesco. Fonts del Govern asseveren que mantindrà a la capital francesa una trobada «important» i remeten per a més endavant ulteriors detalls sobre la cita en aquest organisme de les Nacions Unides dedicat a la ciència, la cultura i l’educació que dirigeix, a punt ja d’expirar el seu mandat, la francesa Audrey Azoulay.

La intenció de la presidència republicana és recuperar aquells viatges d’anteriors presidents que tenien un fort caràcter de promoció econòmica i de venda de marca Catalunya i no estaven exempts de reivindicació nacional. ¿Poden les recents accions del Tribunal de Comptes coartar les expectatives d’aquests viatges? La resposta, des del Palau de la Generalitat és contundent. «No. Farem els viatges que s’hagin de fer i l’àmbit democràtic és una prioritat. El Tribunal de Comptes persegueix tots els viatges indiscriminadament. Fins i tot, si ho volen, l’assistència a la Cimera del Clima podria ser punible, per a ells».

Objectiu, la internacionalització

«L’agenda internacional del president és molt potent, si es compara amb la dels seus últims antecessors», apunta una altra veu que remet a trobades que ja ha mantingut, a Barcelona, entre d’altres, amb Jeremy Corbin, exlíder dels laboristes britànics, així com amb els ambaixadors d’Alemanya i el mateix Regne Unit, entre altres cites. També ha mantingut una intensa agenda de contactes amb els mitjans internacionals. A Palau destaquen que l’última trobada amb corresponsals, convocada amb menys de 14 hores d’antelació, hi van acudir (presencialment i telemàticament) 30 reporters. Aragonès i Oriol Junqueras no es cansen de repetir que una de les claus per assolir l’exercici de l’autodeterminació és arribar més i millor més enllà del Pirineu. En el pla institucional i també mediàtic.

Notícies relacionades

La presència d’Aragonès a Glasgow, per la Cimera del Clima, obre immediatament la pregunta de si es reunirà amb la primera ministra escocesa Nicola Sturgeon, que es troba, com el seu homòleg català, a la recerca d’un referèndum d’autodeterminació. En el seu cas, el segon, i amb un escenari més empantanegat amb Boris Johnsonque el que va tenir el seu antecessor (i ara enemic) Alex Salmond amb David Cameron.

Tebiesa i canvi de tarannà

Si fins ara, Escòcia havia sigut molt tèbia en la seva relació institucional amb Catalunya, mentre en l’etapa de Carles Puigdemont i Quim Torra s’advocava obertament per la unilateralitat, el canvi de tarannà introduït per Aragonès, que prioritza la via negociada i, fins i tot, ja té obert un fòrum de diàleg amb Madrid sobre el conflicte català, fa allotjar sospites que la trobada es podria donar. Fonts de Palau es limiten a assenyalar que el president estarà a la ciutat escocesa el 7 i 8 de novembre i participarà en les jornades de l’entorn de l’Under2 Coalition (una unió de governs subnacionals compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic) on coincidirà amb Sturgeon i l’endemà, dilluns, en el del Regions 4 (una altra associació d’executius regionals, aquesta vegada pel creixement sostenible), juntament amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà. En aquells dos dies el «president mantindrà diverses reunions bilaterals». Es pot recordar que l’emergència climàtica és un dels quatre eixos, juntament amb el democràtic, el social i el feminista, amb què Aragonès es va presentar davant el ple del Parlament en les seves dues sessions d’investidura.