Diàleg social

Sánchez crida a pactar la reforma laboral també amb els empresaris

  • El president veu «fonamental» que patronal i sindicats participin de l’acord 

  • El líder del Govern preveu avançar aquest dimarts amb les vicepresidentes Calviño i Díaz en una proposta final

Sánchez crida a pactar la reforma laboral també amb els empresaris

Europa Press / Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

En la recta final del diàleg entre els socis de Govern (PSOE i Unides Podem) i amb els agents socials, per aconseguir un acord per a una reforma laboral dins el mes de novembre, el president Pedro Sánchez va remarcar aquest diumenge que serà «fonamental» que es pugui arribar a un acord «amb els empresaris i els sindicats» per a l’«actualització del model de relacions laborals».

En una trobada amb els mitjans de comunicació, al marge de la reunió del G-20 a Roma, on Sánchez es va mostrar «satisfet» pels compromisos «concrets i urgents» aconseguits en la cimera, el president, en clau interna, va reflexionar sobre la importància d’aconseguir una reforma laboral per consens.

El president va apel·lar a «la responsabilitat de país del conjunt d’actors socials» per a la seva implicació en la reforma laboral. Sánchez va citar de forma explícita «empresaris i sindicats» en més d’una ocasió, durant una roda de premsa en què, a primera fila, hi havia asseguda la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, que acompanya al president en cimeres internacionals com la del G-20.

«Algunes coses que es van fer malament el 2012»

Després que la patronal CEOE hagi titllat en diferents ocasions d’«inacceptable» la proposta de reforma laboral en què estava avançant la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, el missatge de Pedro Sánchez, remarcant la importància que els empresaris també formin part de l’acord, apunta en la direcció de reorientar l’oferta negociadora del Govern per ampliar el perímetre del consens, més enllà dels sindicats.

Tal com ho entén el president, la «modernització i actualització de les relacions laborals» a Espanya implicarà «que algunes de les coses que es van fer malament el 2012 es reconstrueixin», en al·lusió a la reforma laboral de l’expresident del PP, Mariano Rajoy. Però també, segons el president, implica «mirar cap endavant, perquè hi ha una realitat nova en el mercat laboral que ha de ser atesa». D’una manera o una altra, Sánchez va evitar parlar de «derogació», paraula clau en el discurs habitual de Yolanda Díaz. Serà «fonamental», va tornar a insistir una vegada i una altra, fer-ho amb consens social.

Reunió de dimarts

Notícies relacionades

A dos dies d’una reunió de Sánchez amb la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, per avançar en la proposta negociadora final que el Govern portarà a la taula del diàleg social, el president va evitar ser més explícit sobre si els continguts seran molt diferents del plantejat fins ara per la titular de Treball, que només ha concitat recolzaments de la part sindical. A l’agenda, mesures per acabar amb la temporalitat i precarietat dels contractes, les relacions laborals de les subcontractes, una reforma de la negociació col·lectiva i els nous ertos.

La part socialista del Govern de coalició té la convicció que una implicació més gran d’aquest soci de l’Executiu en el diàleg social pot contribuir a forjar un acord social més ampli que atragui els empresaris. Per a la Comissió Europea, és molt important que la reforma es faci amb l’acord de les dues parts dels agents socials. Dins els compromisos adoptats amb la Unió Europea per a la recepció de fons europeus s’inclou l’aprovació de la reforma laboral per part del Parlament abans de final d’any. Aquest calendari és compatible amb l’objectiu d’adoptar un acord social al novembre –tal com pretén el Govern– per al seu posterior trasllat a un decret llei el desembre, que seria sotmès a la votació del Congrés dels Diputats el mateix mes.