Esmenes a la totalitat

El Govern intenta lligar ERC i el PNB per poder tramitar els Pressupostos

  • L’Executiu negocia perquè no registrin esmenes de totalitat als Comptes del 2022

  • Cs, Junts i la CUP s’afegeixen al PP, Vox i Fòrum Astúries i presenten iniciatives per mirar de tombar-los

El Govern intenta lligar ERC i el PNB per poder tramitar els Pressupostos

Mariscal / Efe

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El calendari de tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2022 passa aquest divendres, a les dues del migdia, un obstacle rellevant per al Govern de coalició: fins aquella hora es poden registrar a la Cambra baixa esmenes de totalitat als Comptes per intentar tombar-los. Ciutadans, Junts i la CUP ho van fer aquest dijous i es van afegir a les ja presentades pel PP, Vox i Fòrum Astúries. L’impacte en l’Executiu del PSOE i Unides Podem, no obstant, va ser mínim. Les que sí que temen són les que puguin redactar ERC (13 diputats) i el PNB (6). Fa dies que els dos grups parlamentaris i els seus dirigents a Catalunya i Euskadi negocien discretament amb el Govern per no fer aquest pas. Sobre la taula, llistes de reivindicacions i una queixa: «El PSOE no s’adona que ens necessita. Suma només 155 escons amb Unides Podem».

Aquest divendres al matí, republicans i nacionalistes bascos han de decidir si les converses han donat prou fruits com per no presentar esmenes de totalitat. En cas contrari, si no han arribat a acords satisfactoris, poden registrar-les i retirar-les abans de la votació, que es realitzarà dijous que ve. En aquest segon cas, les negociacions es podrien allargar durant el cap de setmana i fins al mateix instant que els diputats hagin de prémer el botó. El reglament de la Cambra assenyala que els grups parlamentaris poden retirar l’esmena de totalitat en qualsevol moment.

La llei audiovisual

ERC no prendrà la seva decisió fins al mateix matí de divendres. Absolutament aliena a les decisions que prenguin els altres partits independentistes catalans, els republicans asseveren que són «els únics» que estan negociant amb el PSOE. Una pulla enviada per a Junts, que finalment aquest dijous va comunicar que presentarà esmena.

Malgrat que hi ha hagut avenços respecte a la situació de fa una setmana, Esquerra considera que no són suficients com per permetre, sense més ni més, la tramitació dels Comptes. Tret de gir de 180 graus en la modificació de la llei audiovisual, perquè es garanteixi la protecció del català a les plataformes, la direcció republicana optarà per presentar en el registre del Congrés l’esmena, que ja està escrita. Els republicans es prenen molt seriosament el pas per si mateix, i en cap cas com un simple estratagema, diuen, per allargar el període de negociació. «Retirar una esmena a la totalitat requereix una gran motivació política», apunten a la seu dels republicans.

L’ingrés mínim vital

Notícies relacionades

El PNB, sempre poc transparent quan s’acosta la recta final d’aquest tipus de negociacions, ha manifestat de manera abstracta que hi ha 27 matèries pendents de ser transferides, incloses la de l’ingrés mínim vital (una reivindicació també d’ERC) i línies de trens de rodalies. Itxaso Atutxa, presidenta del PNB de Biscaia, va dir dimarts a Radio Euskadi que Sánchez «s’ha de prendre seriosament» els retards en les competències.

La portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras, va demanar a ERC que no siguin «ingenus» i presentin també una esmena de totalitat per l’«immobilisme» del Govern davant les demandes independentistes. «Esgotar les últimes hores per un titular sobre la llei audiovisual no és negociar, tancant-lo tan sols amb un titular. És una condició necessària però no suficient. De moment no hem vist voluntat real de negociar, tot són titulars», va declarar la diputada. Segons va explicar, hi ha hagut moltes reunions amb l’Executiu central, però no s’ha mogut i ha tingut una actitud «molt poc seriosa i rigorosa» respecte a les seves peticions per a la gestió compartida dels fons europeus, el manteniment dels fons estatals Covid, els canvis en la llei audiovisual, el traspàs de Rodalies i les garanties del compliment de les inversions a Catalunya.