Els comptes de l’Estat

ERC s’acosta a l’esmena a la totalitat als pressupostos

  • La negociació pel català a les plataformes avança, però massa lentament per garantir el vot d’Esquerra

  • Els republicans comencen a redactar el text contra l’avantprojecte de comptes, per si cal presentar-lo abans de divendres

  • El Govern de Sánchez ajorna «per motius d’agenda» una reunió de la comissió de traspassos entre Estat i Generalitat prevista per a dijous

zentauroepp44510971 barcelona 2 8 2018  reunio bilateral estat generalitat con m180801173108

zentauroepp44510971 barcelona 2 8 2018 reunio bilateral estat generalitat con m180801173108 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es coneixen àmpliament. Han negociat pressupostos i investidures. I com més es coneixen, més tensen la negociació. A poc més de 48 hores perquè finalitzi el termini de registre d’esmenes a la totalitat a la llei de Pressupostos Generals de l’Estat (divendres, a les 14.00 hores) tots els escenaris estan oberts. Hi ha contactes i s’avança. S’avança, però molt lentament. Es vol un acord (estratègicament és el desitjable per a tots dos) però es preparen per al pitjor. 

Oriol Junqueras va recordar als socialistes que ja «van tombar» uns comptes, el 2019. I Marta Vilalta va posar com a condició per no obstaculitzar la tramitació dels pressupostos una garantia que la llei de l’audiovisual que prepara el Govern defensarà el català i una espècie d’acte de contrició pública de l’Executiu pel baix percentatge d’execució en la inversió pressupostada el 2020.

Llum (només una mica) en la foscor

Des de dilluns, poc s’ha mogut. Un mica dimarts i una altra mica dimecres. «S’ha obert una escletxa de llum», va apuntar a aquest diari una font d’ERC. Una altra, menys optimista, va continuar veient el vas mitjà buit. El tema en el qual suposadament ja entra la llum, però fins i tot no encega els ulls, és la llei de l’audiovisual. És el tema d’aquesta setmana. Encara que des de Madrid, i des del mateix dilluns, ja van arribar  els primers missatges que en aquesta setmana seria difícil tancar res. Sense més explicació que no sigui l’enfeinada agenda interna del Govern bipartit, amb els dos partits, el PSOE i Unides Podem, a la grenya per la reforma laboral.

De moment, ERC no ha convocat cap reunió de la seva executiva. «Quan hi hagi novetats, convocarem», va dir una veu del partit, donant a entendre que, de moment, res.

Esmena, negre sobre blanc

En paral·lel, l’esmena a la totalitat dels republicans va prenent forma. Literalment, perquè ja l’estan redactant. I sobretot, políticament.

Tot i que es pot recordar que l’esmena pot no significar el final de tot. Entre la seva presentació i la seva votació, juntament amb la del PP, dimecres, es pot retirar en qualsevol moment. «Tot i que per a això hi ha d’haver algun motiu polític», remata una font republicana. «¿I per què no fan abans de divendres el que poden fer abans de dimecres?» es pregunta la mateixa veu. Traslladada la pregunta a un altre membre d’ERC aquest respon: «Els del PSOE són uns professionals de dominar fins a l’últim sospir». És a dir, és  una partida de pòquer en la qual es pot veure qui aguanta més i millor i la pressió.

Notícies relacionades

«Si presentem l’esmena és un ensurt al PSOE que segur que no desitgen. Els socialistes no s’arriscaran a això», assenyala un membre de la cúpula d’ERC que veu en la mesura la dosi de pressió necessària que faci reaccionar els socialistes. ‘Això’ és que el tràmit de les esmenes a la totalitat es voten juntes i que l’aritmètica pot acabar amb la devolució a la Moncloa del projecte de pressupostos.

Tot en l’aire

És clar que, si això succeeix, ¿què passaria amb la resta de taules entre ERC i el PSOE? Començant per la taula de diàleg pel conflicte català i passant per les comissions bilaterals. Una relació entre governs, les bilaterals que emanen de l’Estatut, que aquest dimecres ha patit un lleuger contratemps. La reunió entre tècnics de la comissió de traspassos prevista per a aquest dijous ha sigut ajornada «per motius d’agenda», per l’Executiu de Pedro Sánchez, fins, com a mínim, la setmana que ve. ¿Té alguna relació amb la partida de pòquer? Difícil fer un ‘all in’ a qualsevol de les opcions.