cas Voloh

El fiscal s’oposa a investigar Madí pel repartiment dels fons europeus

  • L’ex alt càrrec de CDC va revelar en una conversa una reunió amb qui va ser cap de gabinet del Govern espanyol, Ivan Redondo.

El fiscal s’oposa a investigar Madí pel repartiment dels fons europeus

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado s’ha oposat que s’investigui l’empresari i ex alt càrrec de CDC David Madí per intentar influir presumptament en el repartiment dels fons europeus de recuperació, a l’entendre que seria una causa «prospectiva» que li conculcaria els «més elementals drets». Per això, reclama l’arxivament d’aquesta part de les indagacions.

El ministeri públic s’ha adherit al recurs de la defensa de Madí contra la decisió del jutge de Barcelona que instrueix el cas Voloh, Joaquín Aguirre, d’enviar a la Fiscalia Europea una conversa de l’empresari amb l’apoderat d’una consultora en què es tracta el repartiment dels 140.000 milions d’euros en fons de reconstrucció destinats a Espanya. En aquesta gravació, del 20 d’octubre de l’any passat, es descriu una reunió en «petit comitè» amb qui llavors era cap de gabinet de Presidència del Govern central, Iván Redondo. «Això serà un berenar de negres», li va dir l’ex alt càrrec de CDC al seu interlocutor. El jutge ha rebutjat aquest recurs i ara haurà de ser l’Audiència de Barcelona la que finalment decideixi.

Des de l’inici de la causa, el fiscal s’ha mostrat reticent a mantenir obertes la major part de línies d’investigació sobre el cas Voloh, de presumpta corrupció i possible finançament del proces, tot i que l’Audiència de Barcelona s’ha inclinat a avalar les diligències ordenades pel jutge.

En el seu nou escrit del 20 de setembre, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, Maldonado afirma que de la conversa intervinguda a Madí «no es pot inferir l’existència de cap tipus delictiu». A l’entendre del ministeri públic, en aquesta xerrada l’ex alt càrrec de CDC fa referència a «únicament les expectatives d’un nou tipus de negoci consistent a oferir als seus clients, com han fet altres consultores, la possibilitat d’articular projectes per optar a les ajudes europees per tots conegudes». «Sobretot si tenim en compte que en la data de la conversa ni tan sols s’havien transferit aquests fons europeus per a la recuperació econòmica», afegeix l’escrit

No és delicte

Notícies relacionades

Per aquest motiu, el fiscal creu que «no ha d’iniciar-se una investigació penal quan ni tan sols els fets controvertits constitueixen delicte, sota pena de convertir-se en una investigació prospectiva aliena a un Estat de dret». Les fonts consultades per aquest diari apunten que la Fiscalia Europea encara està estudiant la proposta del jutge tot i que, d’entrada, no veu prou material per obrir unes indagacions sobre aquest assumpte. Oficialment no s’ha pronunciat.

Al conèixer-se aquesta conversa, Madí va negar qualsevol connotació delictiva. La seva defensa, a més, va presentar al jutjat un escrit amb la convocatòria que va fer Foment del Treball als seus membres respecte a la reunió virtual amb Redondo. La intenció era demostrar que aquesta trobada no va ser clandestina ni secreta.