Per la moratòria del Govern

El TSJC frena el nou protocol de la Generalitat en els desnonaments

  • El tribunal considera que, mentre estiguin vigents normatives provisionals com la moratòria del Govern central, és «prudent» no avançar cap a la redacció d’un nou text

El TSJC frena el nou protocol de la Generalitat en els desnonaments

CAPTURA VIDEO EFE

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha frenat la pretensió de la Generalitat d’actualitzar el protocol d’actuació de les administracions davant famílies vulnerables afectades per desnonaments, vigent des del juliol del 2013. El president del tribunal, Jesús María Barrientos, ha al·legat que no es retocarà almenys fins que estigui vigent la moratòria de llançaments que va aprovar el Govern central per la pandèmia.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat al Parlament la proposta «consensuada» de reformulació a preguntes de la CUP, que exigeix el compliment d’aquesta mesura dins de l’acord d’investidura. «Necessitem moltes més eines per intervenir des del principi [davant un desnonament]. I això és el que persegueix la proposta de protocol, però qui l’executa són els tribunals de justícia i, per tant, nosaltres no ens podem posar al lloc del jutge», ha aclarit Aragonès, apel·lant a la «responsabilitat i a la sensibilitat» del TSJC per atendre l’emergència habitacional.

Notícies relacionades

No obstant, en el seu acord, Barrientos considera «prudent no avançar en la redacció d’un nou text de protocol» i atendre’s a les normes vigents de «detallada regulació positiva» davant una normativa «en constant reforma i evolució», i recorda que en l’última reunió de la comissió de seguiment del protocol contra els desnonaments ja es va determinar la necessitat de potenciar la cooperació institucional per agilitar la coordinació entre els Mossos i serveis socials a l’hora d’oferir solucions alternatives a famílies vulnerables en risc de desnonament.

Així, recorda que els decrets vigents ja permeten als jutges suspendre els llançaments a persones en situació de vulnerabilitat sense alternativa habitacional demanant un informe que ho corrobori a serveis socials. Unes mesures que Barrientos no descarta que s’allarguin més enllà del 31 d’octubre, quan està previst que decaiguin.